Ziua Culturii Fălticenene

Asociaţia Fălticeni Cultural a organizat marţi, 15 iunie, a XI-a ediţie a manifestării anuale Ziua Culturii Fălticene. Ca în fiecare an, activităţile au început la ora 10, la Catedrala „Învierea Domnului”, cu slujba de pomenire a peste 50 de personalităţi fălticenene. Serviciul religios a fost oficiat de un sobor de preoţi împreună cu pr. protopop Adrian Dulgheriu. La finalul slujbei, pr. Adrian Dulgheriu a făcut câteva referiri la importanţa Fălticeniului pe harta culturii şi ştiinţei prin numărul mare de personalităţi care s-au născut, au crescut, au studiat în urbea de pe Şomuz şi la urmaşii acestor oameni de seamă, urmaşi care sunt mândri să îi pomenească pe cei care au plecat la ceruri şi au lăsat urme adânci în memoria şi istoria acestui oraş.

După slujba de pomenire, au fost depuse coroane şi buchete de flori din partea Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, Colegiului „Nicu Gane” şi Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” la busturile lui Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Nicu Gane şi la mormintele personalităţilor din cimitirele Grădini şi Oprişeni.

„Până nu citeşti un asemenea pomelnic nu îţi dai seama câţi oameni deosebiţi a avut Fălticeniul. Ar trebui cumva să ne mobilizeze pe fiecare dintre noi şi poate ar trebui să ne sensibilizeze în acelaşi timp. Mă bucur că nu îi dăm uitării pe aceşti oameni care şi-au pus de-a lungul vremii amprenta asupra oraşului nostru. Păcat că suntem poate prea puţini pentru un asemenea eveniment. Este bine că an de an părintele Liviu Mihăilă reuşeşte să ne grupeze şi să ducă la îndeplinire misiunea şi planul de a face o rugăciune pentru oamenii de seamă adormiţi, pentru a nu îi lăsă uitării. Îl felicităm pentru dorinţa sa de neuitare, iar noi, cei care am participat şi îi păstrăm în suflet şi în minte avem, datoria să spunem o rugăciune pentru fiecare dintre ei când trecem pe lângă un bust al lor sau o stradă care poartă numele personalităţii respective. Suntem un oraş binecuvântat pentru că avem atâţia oameni care au lăsat un semn în comunitatea noastră. Dumnezeu să îi ierte!” a spus preotul protopop Adrian Dulgheriu.

Asociaţia Fălticeni Cultural are propriul site

De Ziua Culturii Fălticenene, pe 15 iunie 2021, a avut loc şi lansarea oficială a siteului Asociaţiei Fălticeni Cultural – Asociatia-falticenicultural.ro.

„Acum puteţi găsi, într-un singur loc, informaţii despre activitatea asociaţiei, proiectele finalizate şi cele aflate în desfăşurare şi multe alte lucruri interesante, printre care galerii foto de la evenimentele organizate în cei 10 ani de activitate, mărturii video de la colaboratorii şi prietenii actori ai asociaţiei şi, nu în ultimul rând, detalii despre trupa de teatru «Birlic». Vă mulţumim pentru susţinere!” a fost mesajul pr. Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural.

O zi de teatru cu Ateneul Naţional din Iaşi

De la ora 12, cei mai mici locuitori ai urbei de pe Şomuz au fost invitaţi la teatru de actorii Ateneului Naţional din Iaşi, care au prezentat un spectacol interactiv de teatru pentru copii, „Peter Pan”, o adaptare originală, interactivă şi veselă a minunatei poveşti a lui J. M. Barrey.

De la ora 19 a fost rândul tinerilor şi adulţilor să vină la teatru pentru a viziona piesa de teatru, în trei acte, de Victor Ion Popa, „Take, Ianke şi Kadîr”, o comedie de succes încă de la premiera care a avut loc în 1932 la Teatrul Maria Ventura. În cadrul spectacolului, fălticenenii l-au revăzut pe unul dintre primii componenţi ai trupei de teatru „Birlic”, talentatul actor Dani Popa, care, după ce a absolvit Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, a decis să îşi continue cariera artistică pe scena ieşeană, unde a înregistrat deja succes cu rolurile din spectacolele „Comedie cu olteni” (regia Ovidiu Cuncea), „Pijamale” (regia Andrei Ciobanu), „Cenuşăreasa” (regia Toma Hogea) sau „O scrisoare pierdută” (regia Ovidiu Lazăr).

Lecţie de istorie locală prin grafică şi fotografie 

Tot de Ziua Culturii Fălticenene, în foaierul Centrului Cultural „Gr. V. Birlic” a fost expusă colecţia de schiţe „Falticeniul de altă dată”, semnată de Doru Axinte, şi colecţia de fotografii „Fălticeniul de odinioară”, semnată de Marinel Dănilă.

În cele două expoziţii regăsim, prin intermediul graficii sau al obiectivului aparatului foto, perioada anilor 1950 – 1965, când economia urbei de pe Şomuz se reducea aproape exclusiv la comerţul făcut de evrei şi la vechile meserii, cum ar fi pomicultura, prelucrarea lemnului şi, mai apoi, a firelor de in şi cânepă, care, ca un magnet, atrăgeau spre oraş tinerii dornici să-şi găsească un rost în viaţă…

Fotograful Marinel Dănilă, de al cărui nume se leagă numeroase titluri de campioni la gimnastică şi atletism, dar care a fost „amprentat” de comunişti pentru gândirea şi performanţele sale care trebuiau să aparţină şi tovarăşilor, a reuşit să aducă în atenţie o impresionantă colecţie de fotografii cu oraşul vechi. Expoziţia poate fi considerată şi un protest pentru faptul că nu s-a păstrat aproape nimic din oraşul vechi, în timp ce în alte localităţi din judeţ, cum ar fi Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret, zona centrală ne aduce aminte şi de trecut.

Câştigător a numeroase premii internaţionale în ţări de pe toate continentele, graficianul Doru Axinte prezintă lucrări care au adus aminte fălticenenilor de vechile mahalale ale oraşului, de serile de iarmaroc, de Strada Mare, de Palatul telefoanelor, de cabanele Bancuţa şi Dumbrava Minunată, de căruţa cu sifoane sau motoscuterul cu covrigi, de străzi, de oameni, de băcănii şi magazine, de cinematograf şi ştrand, de un oraş frumos din care s-a păstrat foarte puţin.

50 de concurenţi pentru „Poetul lunii”

Pe scena sălii „Draga Olteanu Matei”, de la ora 15, s-a desfăşurat concursul de recitare „Poetul lunii”, având ca temă lirica românească, la care au participat peste 50 de concurenţi din tot judeţul Suceava. Premiile concursului, constând în bani, cărţi şi tablouri au fost asigurate de sponsorii concursului şi de artiştii plastici Magyarosy Miklos, Carmen Grecu şi Radu Bercea.

„Sperăm să ne vedem în fiecare an la Ziua Culturii Fălticenene, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret «Grigore Vasiliu Birlic», la Festivalul de film de scurtmetraje şi documentare «Draga Film Fest». Regret că din cauza pandemiei am ratat o ediţie a unui moment frumos, «Balul vienez», organizat la sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie, dar sperăm ca anul acesta, în toamnă, să recuperăm; dacă nu, să îl continuăm de anul viitor. Mulţumesc lui Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi, şi întregii echipe a acestei instituţii culturale fără de care multe lucruri nu le-am fi putut face. Ei sunt prietenii care ne ajută de fiecare dată când avem nevoie. Primăriei Municipiului Iaşi şi Primăriei Municipiului Fălticeni, care ne-a oferit gratuit această sală pentru manifestările zilei de astăzi, şi nu în ultimul rând sponsorilor, activitatea de astăzi fiind susţinută financiar în totalitate din sponsorizări” ne-a spus pr. Liviu Mihăilă.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: