Despre creaţia imaterială

Am râs pe sub mustaţă când mi-a cerut domnul director o „tabletă” pentru această rubrică. Artistul  italian Salvatore Garau a vândut, de curând, o sculptură invizibilă, „Lo Sono”, şi a mai şi luat 15.000 de euro pe ea (cică ceruse mai puţin, dar la licitaţie ofertanţii concurenţi  s-au bătut pentru a intra în posesia ei şi au ridicat preţul), aşa că voi fi şi eu în stare să-i dau domnului director o frumoasă foaie albă şi să-i explic, citând din spusele distinsului creator: „Este o lucrare care îţi cere să activezi puterea imaginaţiei, o putere pe care o are oricine, chiar şi cei care nu cred că o au”.  Şi mă şi vedeam cum îi arunc o privire din care să înţeleagă că el are o problemă, nu eu, el e cel care nu înţelege că „golul nu este altceva decât un spaţiu plin de energie”. Mi-i şi închipuiam pe cititori privind extaziaţi la spaţiul alb din ziar, minunându-se de roadele minţii mele. Treaba lor dacă nu vor înţelege că rândurile alea, deşi nu există fizic,  sunt însă „în mintea creatorului”, iar  „golul nu este decât un spaţiu plin de energie” şi, deci, dacă eu am încredere să le dau o bucată din „golul” meu, atunci acel spaţiu „va concentra o anumită cantitate şi densitate de gânduri” de-ale mele.

Ofeream şi eu, cum a făcut  domnul Garau, un certificat de autenticitate şi un set de instrucţiuni (lucrarea sa era musai să fie expusă într-o casă): tableta mea trebuie citită dimineaţa, la cafea. Uite aşa, locul ăla unde vă beţi cafeaua  „va concentra o anumită cantitate şi densitate de gânduri”  şi  spaţiul alb, pe care vi-l ofer cu generozitate, „va lua diferite forme chiar din titlul meu”.

Singura mea spaimă ar fi  ca un potenţial cititor al ziarului  (căci, se ştie, cititorii noştri sunt inteligenţi) să nu ofere ca plată bani care pot fi văzuţi decât tot aşa, „activând puterea imaginaţiei”.

E plină lumea d-alde Salvatore Garau, priviţi puţin în jur. Dar, după cum spunea bunica, fie iertată, „prost nu-i cel ce cere,  măi fată, ci cel ce dă”.

Nu mi-a mers.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI