Infracţiuni silvice în judeţul Suceava

> Trei persoane au fost reţinute şi peste 200 mc de lemn au fost confiscaţi de poliţişti

Subliniind că prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare cât şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos, IPJ a anunţat reţinerea a trei persoane şi confiscarea a peste 200 mc de material lemnos.

Doar săptămâna trecută, peste 200 de poliţişti au fost angrenaţi în acţiuni de verificare şi control atât în fondul forestier, cât şi pe drumurile publice, fiind totodată efectuate controale la peste 30 de societăţi de debitare, prelucrare şi comercializare a materialului lemnos.

În cadrul acţiunilor au fost aplicate 87 de sancţiuni contravenţionale la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, valoarea amenzilor fiind de 95.000 lei. Au fost confiscaţi peste 200 mc material lemnos, în valoare de cca. 100.000 lei.

De asemenea, au fost intensificate activităţile de cercetare penală faţă de persoanele care au săvârşit infracţiuni silvice, poliţişiştii dispunând reţinerea a trei bărbaţi pentru furt de material lemnos şi încarcerarea lor în arestul IPJ Suceava.

Potrivit IPJ Suceava, joi şi vineri au fost continuate cercetările într-o cauză din 30.03.2021, cu privire la furtul de material lemnos comis pe platforma din cantonul Dragomirna U.P.V, aparţinând Ocolului Silvic Pătrăuţi.

Reamintim că la 30.03.2021, ora 21.25, lucrătorii de poliţie din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Adâncata au fost sesizaţi de pădurarul din cadrul OS Pătrăuţi despre faptul că a surprins mai multe persoane care sustrăgeau lemn din zona forestieră şi dintr-un depozit de lemne.

S-a stabilit că trei bărbaţi, de 30, 33 şi 48 de ani, toţi din comuna Pătrăuţi, au sustras material lemnos cu atelaje hipo.

Împreună  cu lucrătorii silvici, poliţiştii s-au deplasat prin pădure, ocazie cu care a fost identificată o căruţă neîncărcată, tractată de doi cai, care au fost abandonaţi de autorii furtului.

Caii şi căruţa au fost predaţi în custodie pădurarului din cadrul OS Pătrăuţi, ulterior fiind anunţat şi un medic veterinar care a evaluat starea de sănătate  a celor doi cai.

În urma investigaţiilor efectuate şi a administrării probatoriului, în ziua de 8 aprilie a.c. s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de cei trei bărbaţi din comuna Pătrăuţi, toţi acuzaţi pentru comiterea infracţiunii „furt calificat”  – material lemnos.

În urma descinderilor din 8 aprilie la locuinţele celor trei, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a doi dintre suspecţi, ei fiind încarceraţi în arestul IPJ Suceava. Al treilea bărbat nu a fost identificat iniţial la domiciliu, sustrăgându-se cercetării penale.

Având în vedere activităţile informative desfăşurate, cel de-al treilea suspect a fost identificat în data de 9 aprilie de lucrătorii din cadrul SPR 8 Adâncata. După audiere s-a dispus şi reţinerea sa pentru 24 de ore, şi el fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava.

În acest caz se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii „furt calificat”.

În paralel, în perioada 5 – 10 aprilie au fost intensificate activităţile de verificare în trafic a transporturilor de material lemnos şi au fost exploatate informaţii obţinute de la poliţiştii din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice cu privire la activităţi neconforme din sfera prelucrării materialului lemnos.

Astfel, în oraşul Frasin, a fost identificat în trafic un ansamblu auto format din cap tractor şi semiremorcă ce transporta material lemnos, respectiv cherestea răşinoase. Conducătorul auto a prezentat pentru control aviz pentru 4,97 mc cherestea răşinoase. Întrucât existau suspiciuni cu privire la volumul de material lemnos transportat, autoutilitara, transportând 18 paleţi de cherestea răşinoase, a fost condusă la sediul Ocolului Silvic Frasin, unde specialiştii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând un volum total de 53,66 mc cherestea răşinoase, cu 48,69 mc cherestea răşinoase în plus faţă de volumul înscris în avizul de însoţire.

În acest caz s-a dispus sancţionarea contravenţională, aplicându-se o amendă în valoare de 6.000 lei conform art. 19, alin. (2), lit. c din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 48,69 mc cherestea răşinoase, în valoare totală de 31.157,35 lei, conform O.M. 202/2021.

În baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului de Acţiune „Scutul Pădurii”, poliţişti din cadrul IPJ Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice, împreună cu ingineri din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au efectuat activităţi de control pe raza judeţului Suceava, pe linia respectării prevederilor legale privind transportul materialelor lemnoase, ocazie cu care în oraşul Gura Humorului a fost identificată în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos (cherestea răşinoase). Conducătorul auto, din Breaza, a declarat că nu deţine documente de provenienţă pentru materialul lemnos. În continuare, s-a procedat la interogarea aplicaţiei informatice pe linie de silvicultură SUMAL Control, constatându-se că pentru autoutilitară nu a fost generat niciun aviz de însoţire a materialului lemnos, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, unde specialiştii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând un volum total de 3,85 mc cherestea răşinoase.

În acest caz s-a dispus sancţionarea contravenţională a şoferului, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a 3,85 mc cherestea răşinoase, cantitate care a fost predată în custodie Ocolului Silvic Gura Humorului.

Tot pe raza oraşului Gura Humorului a fost identificată în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea răşinoase. Conducătorul auto a prezentat pentru control un aviz pentru 2,26 mc cherestea răşinoase. În urma inventarierii, nu s-au constatat neconcordanţe. Dar cu ocazia verificării avizului electronic în aplicaţia SUMAL Control, s-a stabilit că operatorul economic a operat eronat datele în aplicaţia informatică, respectiv materialul lemnos transportat nu a fost surprins în fotografiile operate în aplicaţia SUMAL.

În acest caz s-a dispus sancţionarea contravenţională cu amendă de 3.000 lei conform art. 19, alin. (6), lit. m din Legea 171/2010.

Ulterior a fost identificată în trafic o altă autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv lemn rotund răşinoase. Conducătorul auto, din Plutoniţa, a declarat că nu deţine documente de provenienţă pentru materialul lemnos. În continuare, s-a procedat la interogarea aplicaţiei informatice pe linie de silvicultură SUMAL Control, ocazie cu care s-a constatat că pentru autoutilitară nu a fost generat niciun aviz de însoţire a materialului lemnos, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, unde specialiştii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând un volum total de 3,74 mc lemn rotund răşinoase.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională conform art. 19, alin. (1), lit. b din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantităţii de 3,74 mc lemn rotund răşinoase, care a fost predată în custodie OS Gura Humorului.

Tot în zona oraşului Gura Humorului a fost identificat în trafic un vehicul care transporta material lemnos, respectiv cherestea răşinoase. Conducătorul auto a prezentat pentru control avizul electronic pentru 3,81 mc cherestea răşinoase. Întrucât existau suspiciuni cu privire la volumul de material lemnos transportat, autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, unde specialiştii silvici au procedat la inventariere, rezultând un volum total de 6,14 mc cherestea răşinoase, cu 2,33 mc în plus faţă de volumul înscris în avizul de însoţire. Cu ocazia verificării avizului electronic în aplicaţia SUMAL Control, s-a stabilit că operatorul economic a operat eronat datele în aplicaţia informatică, respectiv materialul lemnos transportat nu a fost surprins în fotografiile operate în aplicaţia SUMAL.

În cauză, s-a dispus sancţionarea contravenţională, aplicându-se două amenzi în valoare de 3.000 lei conform art. 19, alin. (2), lit. c şi art. 19, alin. (6), lit. m din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a 2,33 mc cherestea răşinoase, cherestea care a fost predată în custodie Ocolului Silvic Gura Humorului.

Poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, în timp ce executau activităţi pe linie silvică pe raza comunei Putna, au oprit pentru control ansamblul rutier format din autoutilitară şi remorcă, care circulau pe drumul comunal „Gară” din localitate, transportând material lemnos (lemn de foc, molid).

Conform avizelor de însoţire electronice prezentate de conducătorul auto, acesta transporta 11 mc lemn foc molid în autoutilitară şi 14 mc lemn foc molid în remorcă. Existând suspiciuni că pe ansamblul rutier este transportată o cantitate mai mare de material lemnos decât cea specificată în avize, transportul a fost condus la FPL Putna – Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui inginer silvic pentru măsurarea lemnului. În urma inventarierii, s-a stabilit că şoferul a transportat, în plus, 8,95 mc lemn de foc, molid, faţă de cantitatea menţionată în avize.

Şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 6.000 lei conform art. 19 alin. 2 lit. i din Legea nr. 171/2010 modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.

La 7.04.2021, ora 16.20, pe raza oraşului Frasin, în baza datelor şi informaţiilor deţinute, poliţiştii din cadrul IPJ Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice au identificat în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea răşinoase. Conducătorul auto a prezentat pentru control avizul electronic pentru 4,72 mc cherestea răşinoase. Întrucât existau suspiciuni cu privire la volumul de material lemnos transportat, autoutilitara a fost condusă la sediul Ocolului Silvic Frasin, unde specialiştii silvici au procedat la inventariere, rezultând un volum total de 8,21 mc cherestea răşinoase, cu 3,49 mc în plus faţă de volumul înscris în avizul de însoţire. La verificarea avizului electronic în aplicaţia SUMAL Control, s-a stabilit că operatorul economic a operat eronat datele în aplicaţia informatică, respectiv materialul lemnos transportat nu a fost surprins în fotografiile operate în aplicaţie.

În cauză, s-a dispus sancţionarea contravenţională, aplicându-se două sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.000 lei conform art. 19, alin. (2), lit. c şi art. 19, alin. (6), lit. m din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea a 3,49 mc cherestea răşinoase, în valoare de 2.233,6 lei.

La data de 6 aprilie, ora 15.30, în timp ce se aflau în serviciul de patrulare, lucrătorii din cadrul Biroului de Ordine Publică – Poliţia Municipiului Vatra Dornei au procedat la oprirea în trafic a unei autoutilitare care transporta 1,707 mc lemn foc, fără documente de provenienţă.

În urma constatării, conducătorul autovehiculului a fost sancţionat conform prevederilor art. 19 alin. 1 lit. b din Legea nr. 171/2010, iar cantitatea de 1,707 mc lemn foc a fost confiscată şi predată lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei.

La aceeaşi dată, lucrătorii SPR 11 Pojorâta, în timp ce desfăşurau activitatea de patrulare pe DC 88 B din comuna Sadova, au oprit pentru control o autoutilitară condusă de un bărbat din Moldoviţa, care nu a putut prezenta pentru control documentele personale şi cele pentru încărcătura pe care o avea, respectiv material lemnos (lemn foc, cu diferite diametre şi lungimi, specifice resturilor de exploatare).

Ca urmare a celor constatate, s-a procedat la interogarea bazelor de date, ocazie cu care s-a observat că pentru materialul lemnos transportat nu există aviz de însoţire.

Autoutilitara a fost condusă la Atelierul de Producţie Sadova, unde materialul lemnos transportat a fost inventariat, rezultând 4,20 mc lemn foc, lemn ce a fost confiscat şi predat în custodia Ocolului Silvic Pojorâta.

Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional conform art. 19 alin. 1  lit. b din Legea 171/2010, cât şi în baza art. 101 alin. 1, pct. 18 din OUG 195/2002 RMC.  (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: