După un conflict între un activist de mediu şi mai mulţi localnici din Sadova

Amenzi de peste 27.000 de lei aplicate de poliţişti

Un scandal ce a avut loc în comuna Sadova s-a soldat cu aplicarea a 46 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Conflictul s-a produs în data de 1 aprilie, între un bărbat cunoscut ca activist de mediu şi mai mulţi localnici, care erau nemulţumiţi de opiniile exprimate de acesta în timpul inventarierii unui transport de materiale lemnoase.

În comunicatul IPJ Suceava, emis pe 8 aprilie, se precizează că valoarea totală a amenzilor depăşeşte 27.000 lei. Patru amenzi au fost aplicate activistului, iar restul – localnicilor şi lucrătorilor silvici.

Ce s-a întâmplat?

Ancheta Poliţiei a stabilit că activistul de mediu a iniţiat o sesiune video live pe o reţea de socializare, în timp ce se afla în zona centrului de inventariere a unei cantităţi de material lemnos. Astfel, el şi-a exprimat opiniile, care au trezit nemulţumirea localnicilor aflaţi în zonă, dar şi a lucrătorilor forestieri.

În aceste condiţii, „s-a creat o stare tensionată între activistul de mediu şi celelalte persoane”, descrie incidentul sursa citată. Pentru a calma spiritele, au intervenit mai multe patrule de Poliţie, dar şi o grupă SAS.

Totodată, şeful Poliţiei Municipiului Câmpulung Moldovenesc a iniţiat discuţii între părţile implicate pentru detensionarea situaţiei. Ulterior, activistul a fost condus la sediul poliţiei. În procesul-verbal întocmit în urma evenimentelor, el a arătat că nu doreşte să formuleze nicio sesizare cu privire la cele întâmplate.

Cu toate acestea, poliţiştii au continuat cercetările pentru a identifica persoanele implicate în conflict şi pentru a stabili dacă acţiunile lor au fost de natură penală sau contravenţională.

Până la urmă, după ce Primăria Comunei Sadova a demonstrat că „activitatea de protest desfăşurată de către localnici şi lucrătorii forestieri nu a fost declarată sau înregistrată la nivelul autorităţilor legale”, poliţiştii au aplicat sancţiuni contravenţionale.

IPJ Suceava a menţionat că pentru identificarea persoanelor au fost vizionate filmările de la locul conflictului, inclusiv cele realizate de dispozitivelor de tip bodycam din dotarea poliţiştilor.

Sancţiuni

Prin urmare, au fost identificate 29 de persoane implicate în conflict. Dintre acestea, „trei persoane au fost stabilite ca fiind liderii şi organizatorii adunării publice, fiecare fiind sancţionat cu câte 3.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, raportat la HG 293/2021, întrucât au organizat acea demonstraţie” subliniază sursa citată.

La aceste amenzi se adaugă alte opt, în valoare de 5.500 lei, aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie sau purtarea acesteia în mod necorespunzător. Alte 21 de amenzi, în valoare de 4.000 lei, au fost aplicate pentru participarea la acea „demonstraţie publică”. Încă zece amenzi, în valoare de 5.600 lei, au fost acordate pentru nerespectarea normelor de convieţuire socială, respectiv, a ordinii şi liniştii publice.

În total, au fost aplicate 42 de amenzi, în valoare de 24.100 lei, localnicilor şi lucrătorilor silvici.

La rândul ei, persoana care se prezenta drept activist de mediu a fost sancţionată cu patru amenzi, în valoare de 3.000 lei, pentru nepurtarea măştii de protecţie, adresarea de insulte şi expresii jignitoare şi încălcarea normelor legale de acces în perimetrele instituţiilor publice. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: