Cămaşa

De felicitat România (Ministerul Culturii, coordonator) şi Moldova pentru depunerea la UNESCO a dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”! De altfel, la noi, „cămaşa cu altiţă” era cuprinsă în Repertoriul Patrimoniului Cultural Imaterial încă din 2009… Foarte pe scurt, la cercetări şi la elaborarea dosarului au participat specialişti în folclor, etnografie, în litere, muzeografi de la muzee de etnografie… Tot foarte pe scurt, „cămaşa cu altiţă”, după cum o spune numele, evocă secole de conlocuire în această parte a Europei a românilor (iniţial a populaţiilor romanizate) cu slavii. Dar nu din acest motiv dosarul este „multinaţional”, ci pentru că, azi, acest durabil element de identitate (şi de indubitabilă unitate istorică) se regăseşte în două state vecine, separate de graniţa Prutului. Mai mult, cercetările realizate înspre solida documentare a dosarului, au indicat că ea se regăseşte (vie şi azi!) nu doar în Moldova, Bucovina, ci şi în Muntenia şi Oltenia, de asemenea în sudul Ardealului.

…Dar se vor fi întrebând, poate, unii, de ce „cămaşă” şi nu „ie” (iniţial, cămaşa din pânză de in), că doar despre „ie” ni se tot vorbeşte, cu insistenţă, pe canalele populare, de vreo 10 ani? Pentru că „ia” este brand pentru creatorii de modă cu influenţe folclorice, pe când „cămaşa” e brand pentru specialiştii în etnografie şi folclor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: