În recenta şedinţă a deliberativului sucevean

Dialog Lungu – Cuşnir, privind perspectivele înfiinţării unui parc industrial

> Lungu: Fără autostradă nu vin investitorii > Cuşnir: Nu trebuie să ne comparăm cu Huşi şi Hârlău, ci să luptăm să ne comparăm cu Cluj şi Oradea > Lungu: Avem transport electric înaintea Clujului

Primarul Sucevei, Ion Lungu, şi liderul opoziţiei din Consiliul Local Suceava, consilierul local Dan Ioan Cuşnir, au avut, joi, la dezbaterea proiectului de buget al municipiului Suceava pentru anul 2021, un dialog privind perspectivele de dezvoltare a Sucevei.

Dan Ioan Cuşnir i-a atras din start atenţia primarului Ion Lungu că toate bugetele pe care le-a prezentat în ultimii ani au fost umflate artificial şi că gradul de realizare a fost între 59 şi 65%, ceea ce înseamnă că au fost umflate cu 35-40%, ca să dea bine, iar 35-40% dintre lucrurile prevăzute în buget au fost false.

Ion Lungu i-a răspuns că nu poate spune că bugetele din anii anteriori au fost false, ci doar optimiste, precizând că în acest an sumele de bani prevăzute să fie cheltuite sunt, în mare parte, finanţări pentru proiecte europene şi că vor fi cheltuite cu siguranţă.

„Nu am făcut falsuri, pentru fondurile europene care trebuiau să înceapă în 2014 am semnat contractele în 2016, dar noi am prins an de an în buget finanţarea. Nu e vina Primăriei, ci a Guvernului” a arătat Lungu.

Dan Ioan Cuşnir i-a mai spus primarului că nu se poate ca Suceava „să devină un oraş bogat gândind sărac” şi că preocuparea ar trebui să fie pentru cum se pot creşte veniturile municipiului, putând fi avute în vedere exemplele de succes de la Cluj, Oradea, Sibiu sau Timişoara, care au câte patru-cinci parcuri industriale, pe când Suceava nu are niciun parc industrial sau incubator de afaceri, deşi primarul le promite de 12 ani.

„Nu există altă soluţie decât atragerea investitorilor puternici, care să plătească taxe şi impozite şi să asigure locuri de muncă mai bine plătite pentru suceveni. Trebuie ca tinerii să nu mai plece din Suceava şi soluţia este locuri de muncă mai bine plătite” a spus Cuşnir.

El a subliniat că nu a regăsit în acest buget sumele pentru parcul industrial şi incubatorul de afaceri.

În replică, primarul a spus că Dan Ioan Cuşnir nu stăpâneşte termenii.

„Chiar gândim bogat. Chiar gândesc bogat, ca om bogat. Se tot aruncă din astea… că Oradea, Clujul. Şi v-aţi dat răspunsul singur, că au locuri de muncă bine plătite. De ce? Pentru că au autostrăzi. Pentru că Clujul are buget mai mare de cinci ori decât municipiul Suceava şi Oradea la fel. Nu este teorie. Eu chiar cred şi am pus pariu cu un jurnalist că în 5 ani vom avea autostradă la Suceava, mă refer la autostrada A7. Autostrada A7 ne va aduce investitori, care vor crea locuri de muncă. Noi aici avem o mare problemă. Putem să stăm în cap şi eu, ca primar, şi noi, ca autorităţi locale, şi domnul Flutur. Am experienţă şi ca om de afaceri, am condus un combinat. Când mergi la o discuţie de afaceri te întreabă unde e Suceava şi dacă avem autostradă. Jumătate din discuţie s-a terminat când spui că nu ai autostradă” a specificat Lungu.

El a arătat că nu putem compara Suceava, de la extremitatea estică a UE, cu Oradea şi Cluj, care sunt aproape de Occident, au autostradă şi au locuri de muncă bine plătite.

„Eu sunt optimist că vom ajunge într-o zi acolo” a spus Lungu.

Primarul a subliniat că Primăria Suceava are 15% din Parcul industrial de la Aeroport şi că, din cauza pandemiei, acesta nu a de-venit funcţional.

La Termica, este prevăzut un parc tehnologic unde Primăria să fie partener cu USV şi CJ Suceava.

Lungu a arătat că deşi Suceava nu este la fel ca Oradea sau Cluj, la proiecte este înainte, cum ar fi proiectul autobuzelor electrice, unde Suceava a fost primul din ţară.

Cuşnir l-a întrebat însă pe primar dacă vor fi aşteptate autostrăzile, iar apoi va fi gândit parcul industrial.

„Nu trebuie să ne comparăm cu Huşi şi cu Hârlău, ci trebuie să luptăm să ne comparăm cu Clujul şi Oradea” a spus Cuşnir.

În replică, Ion Lungu a spus că pentru Parcul industrial de la Aeroport municipalitatea a alocat sumele de bani, iar pentru parcul tehnologic de la Termica, 2021 este primul an când se includ în buget sume de bani pentru înfiinţare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: