Minerii de la EM Crucea au încetat conflictul de muncă

> De astăzi, ei revin la lucru

Minerii de la Exploatarea Minieră (EM) de uraniu Crucea au încetat conflictul de muncă şi au plecat acasă, urmând să revină de luni la lucru.

Liderul de sindicat de la EM Crucea, Vasile Galeş,  l-a sunat pe preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, pentru a-i mulţumi pentru demersul făcut, care a condus la găsirea soluţiei pentru plata veniturilor restante, ocazie cu care i-a spus că minerii au încetat conflictul de muncă, au plecat acasă şi vor reveni de luni la lucru.

Guvernul a aprobat, joi seara, o hotărâre prin care acordă 4,05 milioane de lei pentru plata tichetelor de masă restante de circa un an de zile faţă de angajaţii EM Crucea, după ce preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, purtase în cursul zilei discuţii cu premierul Florin Cîţu, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi cu ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pentru găsirea soluţiei ca aceste drepturi restante să fie plătite.

Hotărârea de guvern a fost publicată în Monitorul Oficial, iar angajaţii au renunţat apoi la protest.

Unul dintre reprezentanţii sindicali, Virgil Fădor, a declarat că este regretabil că s-a ajuns la un protest cu blocarea în subteran. El a arătat că se cunoaşte situaţia gravă a Companiei Naţionale a Uraniului, cu problemele înregistrate de-a lungul timpului, dar a subliniat că este foarte greu şi pentru angajaţi.

Virgil Fădor a spus că este încântat atât pentru că s-a găsit soluţia pentru plata restanţelor, dar şi că s-a găsit şi o  rezolvare pentru ca activitatea să continue în perioada următoare.

Sindicalistul consideră că în perioada următoare toată lumea va trebui să dea dovadă de înţelepciune, astfel încât să fie luate decizii corecte în ceea e priveşte problema de mediu, dar şi cea socială, iar procesul de închidere a minei va trebui să fie unul exemplar.

„Suntem prima mină de uraniu din Europa care se închide şi trebuie să o facem exemplar” a precizat Virgil Fădor.

Mina de uraniu de la Crucea ar urma să intre din 2021 într-un proces de închidere, care va dura 7 ani. Potrivit planului de închidere, acesta va începe cu cei circa 300 de angajaţi actuali, ulterior numărul lor diminuându-se pe măsură ce vor ieşi la pensie.

„M-am preocupat constant pentru soluţionarea problemelor de la EM Crucea”

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, anunţase că Guvernul acordă 4,05 milioane de lei pentru plata restanţelor către minerii de la EM Crucea.

„Astăzi (joi – n.n.), prin hotărâre de guvern, se alocă suma de 4,05 milioane de lei, care reprezintă restanţele către minerii de la Crucea” declarase Gheorghe Flutur.

El a făcut cunoscut că pentru soluţionarea situaţiei de la EM Crucea purtase discuţii cu premierul Florin Cîţu, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi cu ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„M-am preocupat constant pentru soluţionarea problemelor care au intervenit la EM Crucea, imediat ce am aflat despre situaţia respectivă, iar pentru că întreaga problematică a fost extrem de complicată am purtat discuţii cu factorii de decizie, fiind anunţat că situaţia va fi deblocată în şedinţa de astăzi” a spus Flutur.

El a explicat că pentru acoperirea restanţelor la plata tichetelor de masă Guvernul  aprobă acordarea de ajutor din bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. „Ajutorul de urgenţă se acordă pentru acoperirea restanţelor reprezentând contravaloarea alimentaţiei de protecţie, prevăzută în contractul colectiv de muncă” a precizat Gheorghe Flutur.

Preşedintele Consiliului Judeţean a muţumit tuturor factorilor decizionali implicaţi în soluţionarea problemelor minerilor suceveni.

„Salut decizia Guvernului şi sper că astfel se va închide conflictul de muncă” a spus Gheorghe Flutur.

El a amintit că în săptămâna anterioară se plătiseră drepturile salariale către angajaţii EM Crucea şi că rămăsese nesoluţionată problema tichetelor de masă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: