Dr. Radu Ciornei: 

Suntem în vârful de infectări al pandemiei…

> Nu cred că se mai impune carantina agresivă, ci doar să se renunţe la petreceri, la comportamentul cu risc infectant. Dacă până de Paşte scade numărul de infectări, cred că vom putea merge la biserică

Dr. Radu Ciornei, deputat USR de Suceava, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, a declarat ieri, la News Bucovina, că nu consideră că se impune instituirea măsurilor de „carantinare agresivă”, ci este necesar doar să se renunţe la „comportamentul infectant”.

Radu Ciornei a amintit că în urmă cu un an, în municipiul Suceava a fost impusă carantina agresivă, iar la acel moment Suceava a fost primul care a explodat în pandemie.

El a arătat că se spune că în Suceava s-a depăşit 3 la mie (incidenţă – n.n.), o cifră cu mult departe „de ce a fost la Suceava”.

„În momentul respectiv, ştiţi foarte bine că nu se testa. Vă amintiţi de probele luate de la lucrătorii din spital care au fost uitate, care nu au mai fost trimise. La momentul acela 10% din Suceava erau pozitivi, deci nu 10 la mie, ci 100 la mie erau pozitivi” a spus dr. Ciornei, care a menţionat că se bazează pe un studiu făcut în aprilie-mai de Dorna Medical şi care în luna mai arăta că 25% din cei din judeţ aveau anticorpi şi trecuseră prin boală.

El a recunoscut că nu se ştie exact numărul persoanelor care sunt infectate cu SARS-CoV-2, pentru că foarte multă lume se testează acasă şi că cei care se testează oficial sunt fie contacţi, fie oameni cu forme mai grave, care vor să ştie sigur dacă au boala sau nu.

„Cel mai bun indicator este numărul persoanelor care ajung la ATI. Acum suntem pe vârful bolii” a precizat Ciornei.

În ceea ce priveşte „carantinarea”, el a arătat că la vremea când aceasta a fost impusă în Suceava părea să fie singura soluţie.

„Am fost carantinaţi, dar nu a fost ceva apocaliptic. La vremea respectivă carantinarea era singura soluţie. S-a renunţat şi nu cred că vom mai avea parte de carantinare din aceasta agresivă, ci vom renunţa la comportamentul infectant, care înseamnă petreceri” a spus dr. Ciornei.

El a adăugat că ştie că oamenii sunt deja „plictisiţi” de aceste măsuri şi îşi doresc să revină la viaţa de dinainte.

Suntem în vârful de infectari al pandemiei

„Vreau să vă spun că suntem în vârful de infectări al pandemiei. În momentul de faţă trebuie să ne gândim –  dacă vrem să salvăm cât mai mulţi dintre noi, care este dezideratul final – că trebuie să renunţăm la comportamentul cu risc. Comportamentul cu risc este tot ceea ce se numeşte distracţie” a spus dr. Radu Ciornei.

El consideră că măsurile se vor relaxa după ce va începe vaccinarea „la liber”.

„Când vor veni acele tranşe foarte mari de vaccinuri pe care le aşteptăm, de câteva milioane, şi ne vom putea vaccina la liber, eu cred că vom putea da drumul oamenilor, de exemplu la evenimente sportive” a spus Ciornei.

El a recunoscut, totodată, că modul în care a fost gestionată pandemia la început „lasă de dorit”.

„Trebuie să facem lucrurile de acum înainte foarte bine. Principalul lucru pe care îl face acum coaliţia este să distribuie cât mai multe vaccinuri. Oamenii trebuie să se vaccineze, iar eu pronostichez că de la 1 iulie va fi vaccin pentru absolut toată lumea” a mai spus Ciornei.

Deputatul sucevean a arătat că de Paşte măsurile vor fi adoptate în funcţie de numărul de infectări.

„Eu cred că dacă vom ajunge cu 1.500 de oameni la ATI săptămâna aceasta suntem într-o situaţie foarte gravă. (…) Dacă reuşim să scădem numărul de oameni care sunt în ATI la 800, 900, 1000, prin faptul că ne păzim mai bine, că respectăm distanţarea socială, purtăm cum trebuie masca în spaţiile închise, vom reuşi să avem un Paşte în care ne vom putea duce la biserică” a spus Ciornei.

Prin inteligenţă colectivă ajungem departe

El crede că ceea ce vom face în perioada de Paşte depinde de noi, estimând că în momentul de faţă circa 7-8 milioane de români au trecut prin boală sau au fost vaccinaţi.

„Stăm destul de bine din punctul acesta de vedere” a spus dr. Radu Ciornei.

Totodată, el a explicat că la slujba de Înviere ar trebui ca cei care participă să nu cânte, pentru că produc astfel aerosoli, care pot infecta foarte uşor.

„Dacă în următoarele săptămâni spunem stop petrecerilor şi ca să avem un Paşte cum trebuie ne purtăm un pic mai responsabil, cred că vom putea merge de Paşte la biserică. Nu aşa cum mergeam înainte, cu o mie-două mii de oameni. Recomand ca acele mase mari de oameni să lase doar preotul să cânte şi să spunem doar «Hristos a Înviat!», pentru că atât cântatul, cât şi vorbitul produc o cantitate mare de aerosoli care pot infecta pe foarte mulţi. Prin inteligenţă colectivă ajungem departe” a spus Radu Ciornei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: