Peste 5.900 de elevi ai claselor a XII-a şi a XIII-a vor susţine simularea probelor scrise ale bacalaureatului

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, prof. Grigore Bocanci, a informat, într-un comunicat de presă, că 5.908 de elevi suceveni din clasele a XII-a şi a XIII-a s-au înscris pentru susţinerea probelor scrise din cadrul simulării examenului de bacalaureat.

El a precizat că simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional începe luni, 22 martie, cu proba scrisă la limba şi literatura română. Marţi, 23 martie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, miercuri, 24 martie, va avea loc proba la alegere a

profilului şi a specializării, iar ultima probă scrisă din această sesiune, proba la limba şi literatura maternă, este programată în data de 25 martie.

Prof. Bocanci a spus că  din totalul celor 5908 elevi înscrişi la susţinerea probelor scrise, 5344 sunt din clasa a XII-a, 284 din clasa a XIII-a seral şi 280 din clasa a XIII-a frecvenţă redusă, iar organizarea şi desfăşurarea simulării acestui examen  va avea loc în 41 de centre.

El a menţionat că probele scrise încep la ora 9, iar accesul elevilor în săli va fi permis până la ora 8.30.

Inspectorul şcolar general al ISJ Suceava a reamintit că, în acord cu prevederile legale, în sălile de clasă trebuie asigurate măsuri de prevenire şi protecţie. Astfel, la intrarea în unitatea de învăţământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic şi a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depăşească 37,3 grade Celsius) de către cadrul medical care va asigura asistenţa medicală pe întreaga durată de desfăşurare a activităţii. Totodată, vor fi asigurate materiale şi echipamente de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini etc.), realizându-se în prealabil curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţa uşii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide. În toate spaţiile în care se vor desfăşura activităţi cu elevii vor fi afişate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare şi de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2, iar intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare către sălile de clasă şi spre alte încăperi vor fi stabilite de unitatea de învăţământ, semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat. În centrele de examen vor fi asigurate, în regim permanent, săpun, prosoape de hârtie, distribuitoare cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar, iar în sălile de clasă examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor, astfel încât să existe o distanţă între elevi, pe rânduri şi între rânduri, de un metru unul faţă de celălalt. Pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite şi se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală („oglinda sălii”), astfel încât să se asigure cunoaşterea şi intrarea/localizarea, fără a parcurge toată suprafaţa sălii, iar personalul didactic/asistenţii care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.

Bocanci a mai spus că timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev, subliniind că toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stickuri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În acelaşi timp, elevilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi elevi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise” se arată în comunicatul semnat de inspectorul şcolar general al ISJ Suceava.

Grigore Bocanci a adăugat că rezultatele obţinute de elevi la simularea naţională vor fi comunicate acestora, urmând să fie analizate, la nivelul fiecărei clase, prin discuţii individuale, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare ale elevilor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: