Pe fondul Covid-19

Sute de cereri pentru compensaţii financiare ale avocaţilor care nu ar fi avut de lucru în perioada stării de urgenţă

> Invocând lipsa de activitate, au mai cerut indemnizaţii de la stat liber-profesioniştii, beneficiarii drepturilor de autor, lucrătorii cu convenţii, sportivii şi persoanele care lucrează ocazional

Indemnizaţiile pentru întreruperea activităţii pe fondul măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 în anul 2020 au fost achitate către largi categorii de beneficiari de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Suceava.

O informare a AJPIS reliefează faptul că baza legală pentru acordarea respectivelor compensaţii financiare o constituie Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 30 din 2020, în timp ce plata indemnizaţiilor pentru reducerea temporară a activităţii s-a făcut conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 132 din 2020. Astfel, în cazul primului act normativ, anul trecut AJPIS a avut în evidenţe 6.299 de cereri depuse de către alţi profesionişti, definiţi la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287 din 2009 şi 181 de cereri ale persoanelor fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, conform Legii nr. 8 din 1996. La acestea se adaugă 424 cereri făcute de avocaţi, 40 de cereri din partea a 323 de persoane care lucrează cu convenţii individuale de muncă în baza Legii nr.1 din 1995 şi care au fost plătite în perioada aprilie-iunie 2020, cât şi 12 cereri depuse de 6 persoane care au convenţii individuale de muncă în baza Legii nr.1 din 1995, până la sfârşitul anului. Alte 16 cereri au fost depuse de AJPIS de către 4 structuri sportive prevăzute în Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69 din 2000, cu 65 sportivi, dintre care 4 cereri au provenit de la o structură sportivă în subordinea administraţiei locale cu 20 sportivi. Diferenţa de 12 cereri revine altor 3 structuri sportive private cu 45 de sportivi, plăţile în cauză fiind acordate doar în perioada stării de urgenţă. Potrivit informării AJPIS Suceava, situaţia beneficiarilor de indemnizaţii pentru reducerea temporară a activităţii, pe fondul pandemiei de Covid-19, conform OUG nr. 132 din 2020 este următoarea: 948 de cereri depuse de către alţi profesionişti, definiţi de Legea nr. 287 din 2009 şi 211 cereri înregistrate de către avocaţi. În cele din urmă, au beneficiat de plăţi 74 de persoane care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional în domeniile prevăzute la art. 13 al Legii nr.52 din 2011.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: