Incendiu la Palatul Administrativ din Suceava

> Intervenţia echipajelor specializate a localizat cu succes pârjolul > ISU Suceava: Focul a fost observat și anunțat cu întârziere

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineața, la Palatul Administrativ din Suceava, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, precizând că ardea podul clădirii. În prima fază s-a intervenit cu patru autospeciale și o autoscară, la care s-au adăugat în scurt timp și două autospeciale SMURD. La fața locului, după declanşarea focului, au ajuns noul prefect USR Iulian Cimpoeșu și fostul prefect Alexandru Moldovan

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, a declarat, pentru NewsBucovina, că incendiul s-a manifestat la astereala din lemn a acoperișului acoperit cu învelitoarea din tablă. El a spus că s-a intervenit cu 18 autospeciale de stingere la ISU Suceava și ISU Botoșani, cât și de la serviciile voluntare pentru situații de urgență și cinci autoscări.

Găleată a explicat că după ce operatorul de apă a livrat apă cu presiune mai mare în hidranți nu au mai existat probleme cu apa. „Apa a fost în continuitate și intervenția nu a fost afectată de acest aspect”, a spus Alin Găleată, precizând că a fost o sincopă de câteva minute care nu a contat în gestionarea intervenției propriu-zise.

El a menționat că incendiul a fost localizat în prima jumătate de oră, iar după mai bine de trei ore a fost aproape lichidat. „A fost localizat foarte repede și nu s-a mai extins nici la clădiri, nici în interiorul clădirii, la etajele inferioare”, a arătat lt. Găleată. El a adăugat că s-a acționat conform planului de intervenție. „Nu cred că este zonă din lume în care să aibă 18 autospeciale în aceeași locație. Noi avem foarte bine pusă la punct intervenția. În momentul în care izbucnește, automat se suplimentează cu forțe atât de la ISU, se solicită sprijin, dacă este cazul, de la celelalte inspectorate, dar și de la serviciile voluntare care sunt implicate în acest sens. Au venit și de la Baia cu o cisternă cu 20 de tone de apă pentru a refula apa încontinuu. Intervenția a fost deosebit de grea și a fost necesară această apă din cauza tablei care nu permite apei să ajungă la incendiul propriu-zis. De aceea am avut nevoie de atât de multă apă pe care am adus-o, am avut-o și în momentul de față situația este sub control”, a declarat Alin Găleată.

El a mai spus că incendiul a fost anunțat cu întârziere pentru că la sosirea echipajelor de intervenție zona era deja inundată de fum. „În momentul când am ajuns la fața locului, incendiul era deja dezvoltat foarte puternic”, a spus lt Găleată. În clădire se aflau doar jandarmii care asigurau paza și care s-au autoevacuat.

 „Am intervenit din Consiliul Județean. Colegii noștri erau echipați și au folosit apa în interior. Nu ați văzut apă la autoscară, dar asta nu înseamnă că nu s-a refulat cu apă. Până s-au presurizat hidranții și s-a băgat presiune, pentru că presiunea normală din rețea nu este suficientă ca să împingă apa atât de sus”, a explicat Găleată.  „Nu a fost presiune pe moment până când a pus presiune furnizorul de apă”, a menționat lt. Găleată care a subliniat că a fost o intervenție dificilă pe o suprafață de 2000 de mp.

El a mai spus că s-a intervenit astfel încât incendiul s-a localizat la timp.  „În momentul când am ajuns la fața locului deja era inundată zona cu fum ceea ce denotă că incendiul era deja cu amploare și a fost observat și anunțat cu întârziere”, a spus Găleată.

Incendiul a fost anunțat la 8.55, iar pompierii au ajuns la fața locului după câteva minute.

Palatul Administrativ din Suceava a fost construit între anii 1903-1904 în perioada conducerii administrației austriece a Bucovinei când primar al Sucevei a fost Franz Cavaler Des Loges.

Clădirea urma să adăpostească administrația orășenească a Sucevei. Până atunci, Primăria funcționa în clădirea actuală a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: