La Garda Forestieră Suceava

Posturi vacante neocupate şi fonduri inexistente pentru achiziţionarea unui sediu corespunzător

> Instituţia trebuie să facă faţă inclusiv acţiunilor comune cu alte instituţii, numeroaselor solicitări ale persoanelor juridice şi persoanelor fizice, dar şi sesizărilor societăţii civile > În 2021, sunt urmărite dimensionarea personalului potrivit Codului silvic, participarea acestuia la cursuri de specializare, dotarea cu tehnică specifică, cât şi creşterea eficienţei actului de control

Nerealizările din anul 2020 ale Gărzii Forestiere Suceava vizează, în principal, nerespectarea planului de control silvic şi cinegetic întocmit; nepreluarea în pază a tuturor pădurilor private cu proprietari necunoscuţi sau în cazul cărora nu s-a realizat dezbaterea succesorală; neefectuarea verificărilor la toţi agenţii economici furnizori de biomasă; neocuparea posturilor vacante existente.

Acestea sunt reliefate în raportul privind a activitatea Gărzii Forestiere pe durata anului trecut, conform căruia cauzele neatingerii obiectivelor respective ar consta în numărul mare de sesizări şi de interacţiuni cu societatea civilă, care necesită rezolvări la termen, urmate de extinderea verificărilor dispuse de conducerea instituţiei.

Conform informării semnate de inspectorul-şef Mihai Găşpărel, invocate sunt, de asemenea, lipsa colaborării interinstituţionale cu unităţile administrativ-teritoriale, în scopul identificării actualilor proprietari de terenuri forestiere fără pază; numărul crescut de acţiuni comune cu alte instituţii; numărul mare de petiţii adresate instituţiei; complexitatea verificărilor la furnizorii de biomasă; numeroasele solicitări scrise din partea altor instituţii, persoane juridice sau de persoane fizice, de soluţionat în termen de maxim 30 zile; modificarea legislaţiei privitoare la modul de ocupare a posturilor vacante.

„Dificultăţile întâmpinate în derularea eficientă a activităţii instituţiei sunt legate inclusiv de lipsa unui cadastru forestier, lipsa unor informaţii de avertizare din partea programului SUMAL, pe anumite paliere, care să sprijine activitatea de control, dar şi de lipsa resurselor financiare pentru achiziţionarea unui imobil în care instituţia să-şi desfăşoare activitatea în mod corespunzător” subliniază inspectorul-şef Mihai Găşpărel.

Pentru anul 2021, Garda Forestieră Suceava îşi propune întărirea capacităţii instituţionale prin creşterea numărului de personal necesar, astfel încât acesta să fie dimensionat conform prevederilor Codului silvic. Totodată, sunt urmărite actualizarea şi dezvoltarea softului privind circuitul documentelor-registratură, gestionarea informaţiilor şi rapoartelor privind activitatea de control; participarea personalului la cursuri de specializare în tehnologii moderne de măsurare a suprafeţei terenurilor şi volumelor de lemn; crearea unui sistem de control intern managerial performant şi adaptat realităţii; achiziţionarea de tehnică specifică activităţilor de control. Pe de altă parte, se impun actualizarea evidenţei complete a proprietarilor de fond forestier; creşterea eficienţei actului de control; actualizarea zonelor de risc; creşterea suprafeţelor proprietate privată reîmpădurite; asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea programului de investiţii al anului 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: