Încă din prima lună a anului

Doi angajatori au fost sancţionaţi pentru muncă nedeclarată

> În ianuarie, inspectorii de muncă au dat amenzi care au însumat 124.500 de lei

În luna ianuarie 2021, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au avut 210 controale, dintre care 168 în domeniul relaţiilor de muncă, iar 42 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că, în urma deficienţelor constatate, au fost aplicate 76 de sancţiuni contravenţionale, valoarea lor totală fiind de 124.500 de lei. Doar pe linia relaţiilor de muncă, după 168 de acţiuni de control efectuate, inspectorii de muncă au dat 49 de amenzi, însumând 93.500 de lei.

Cu prilejul verificărilor, inspectorii ITM au depistat două persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, respectiv una care era prezentă la serviciu în afara programului de lucru cu timp parţial, iar alta care nu avea încheiat contract individual de muncă. Pentru muncă nedeclarată, cei doi angajatori s-au ales cu câte o amendă de 10.000 de lei.

Pe lângă cele menţionate, s-au mai constatat nereguli privind nerespectarea prevederilor legale privind neremunerarea muncii suplimentare, obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat, acordarea concediilor de odihnă, cât şi a repausului săptămânal.

În ceea ce priveşte domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în prima lună a anului 2021, inspectorii specializaţi au făcut 42 de controale, cele 27 de amenzi aplicate totalizând 31.000 de lei. Printre deficienţele descoperite se numără cele referitoare la inexistenţa triajului epidemiologic şi nemăsurarea temperaturii cu termometrul non-contact, completarea necorespunzătoare a fişelor de identificare a factorilor de risc profesional şi neasigurarea echipamentelor de muncă care să nu prezinte pericol pentru securitatea şi sănătatea în muncă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: