De ce este necesară dezvoltarea campusului Universităţii

> USV garantează că proiectul nu va afecta spaţiul verde existent în parc

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a explicat, prin intermediul unui comunicat de presă, că extinderea campusului universitar este de fapt o nevoie generată de modificarea „paradigmei educaţionale” şi serveşte inclusiv la impunerea Universităţii ca pol de dezvoltare regională.

„Modificarea paradigmei educaţionale şi centrarea educaţiei pe student implică noi abordări ale procesului de instruire, restructurarea şi dimensionarea spaţiilor de învăţământ şi cercetare la cerinţele moderne de formare a unei resurse umane înalt calificate şi la nevoile studenţilor. Urmărind transformarea sa într-un pol de dezvoltare a comunităţii locale, într-un nucleu de cercetare avansată şi de formare a unor specialişti competitivi pe piaţa muncii, USV încearcă să transpună în practică mai multe proiecte investiţionale” se arată în comunicatul USV.

În acest sens, USV precizează că cel mai important şi, totodată, cel mai dificil de realizat (din cauza dimensiunii consistente a infuziei financiare iniţiale) este proiectul campusului II de la Moara.

Universitatea susţine că a alocat sume importante pentru demararea lucrărilor de amenajare a locaţiei secunde a universităţii, prin iniţierea unui parc dendrologic şi a grădinii botanice.

Astfel, potrivit sursei citate, în ultimii 4 ani, pentru pregătirea terenului, achiziţia şi plantarea a 2.260 de arbori şi arbuşti şi a diverselor specii de plante s-au cheltuit peste un milion de lei. Investiţii majore, de peste 100 milioane de lei, sunt însă necesare pentru amenajarea teritoriului şi asigurarea utilităţilor pentru viitoarele clădiri, printre care se regăseşte şi proiectul cel mai avansat: căminul studenţesc cu 820 de locuri, pentru care Compania Naţională de Investiţii pregăteşte deja o hotărâre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

În acest context, USV a adus în discuţie şi proiectul de dezvoltare a campusului universitar actual.

„Un posibil vector de dezvoltare edilitară îl reprezintă extinderea corpului E, în zona învecinată Direcţiei Silvice Suceava, alături de parcul Universităţii, în perimetrul actualei parcări. Având în vedere îngrijorările exprimate pe marginea potenţialei afectări a spaţiilor verzi, dorim să asigurăm opinia publică că proiectul va fi realizat fără a afecta nici un metru pătrat din spaţiul verde existent în parc. Clădirea urmează să aibă maximum 8 etaje şi va fi construită în consolă, parterul fiind, în proporţie de aproximativ 50%, liber şi destinat circulaţiei pietonale” se arată în comunicat.

USV a mai menţionat că are în centrul atenţiei aspectele ce ţin de mediu şi, pe lângă investiţiile semnificative pentru înfiinţarea şi dezvoltarea parcului dendrologic, a direcţionat mai multe milioane de lei şi în remodelarea şi refuncţionalizarea parcului Universităţii, „care are astăzi un aspect european şi este extrem de vizitat de studenţi, cadre didactice, dar, mai ales, de membrii comunităţii sucevene”.

„Prin organizarea şi amenajarea parcului la standarde occidentale, prin întreţinerea lui doar din veniturile proprii, Universitatea a oferit tuturor sucevenilor mai multe posibilităţi de petrecere a timpului liber şi de practicare a unor activităţi sportive, fără să fi existat vreodată intenţia de a limita accesul în zona de parc aflată în administrarea USV doar pentru membrii comunităţii academice” precizează sursa citată.

Totodată, USV a ţinut să amintească că, în ultimii ani, a fost preocupată de creşterea suprafeţelor verzi în zona campusului universitar. Astfel, USV este singura instituţie din judeţul Suceava care deţine astăzi acoperişuri verzi, cu o suprafaţă totală de peste 320 mp (mai mult decât parcarea care va găzdui potenţiala extensie a corpului E), pentru care s-au alocat peste 150 mii de lei.

Drept urmare, USV a asigurat sucevenii că va continua să se dezvolte fără să afecteze interesul comunităţii locale.

„Privind spre viitor, dorim să îi asigurăm pe suceveni că USV va continua aceste politici şi le va îmbina, într-un mod cât mai plăcut, dar şi eficient, cu nevoia de dezvoltare a infrastructurii, dezvoltare pe care numărul mare de studenţi, diversificarea programelor de studiu şi înfiinţarea unor noi facultăţi o impun. Prin tot ceea ce va iniţia şi va pune în practică, Universitatea «Ştefan cel Mare» din Suceava garantează că va rămâne acelaşi partener de încredere al comunităţii locale şi regionale” a mai arătat sursa citată. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: