Un sucevean trimis în judecată după ce a obţinut un credit pe numele unui coleg de serviciu şi a extras din contul lui aproape 60.000 lei

Un sucevean a fost trimis în judecată pentru o serie de infracţiuni informatice şi financiare, a anunţat ieri Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Potrivit sursei citate, bărbatul este angajat al unei societăţi comerciale, „deci avea acces la unele conturi IBAN, titularii acestora şi datele personale ale angajaţilor”.

În aceste condiţii, „el a obţinut datele necesare accesării contului bancar al unui coleg şi, prin apelarea serviciului call center, comunicând operatorului toate datele solicitate, pe care le cunoştea în virtutea atribuţiilor de serviciu, şi-a asigurat accesul la contul acestuia, din care a retras sume de bani sau a efectuat cumpărături” au arătat procurorii.

Bărbatul va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, înşelăciune, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Mai exact, el a comis fraudă informatică prin aceea că a apelat serviciul call center al băncii autentificându-se în numele colegului său, iar prin precizarea către operator a CNP-ului, seriei şi numărului cărţii de identitate aparţinând acestuia, a solicitat modificarea numărului de telefon (înlocuirea, în baza de date a băncii, a numărului de telefon al colegului  cu numărul său) şi introducerea adresei sale de e-mail, solicitând totodată şi username-ul de acces în aplicaţia de Internet Banking (date necesare şi suficiente pentru obţinerea datelor de acces la contul bancar), modificând astfel datele din sistemul informatic al unităţii bancare, în scopul obţinerii unui beneficiu material pentru sine, cauzând astfel pagube, prin blocarea accesului la contul bancar al titularului de drept, scopul acestor acţiuni fiind transferarea ilegală a unei sume de bani din cont, după cum va fi expus ulterior.

Totodată, bărbatul a comis infracţiunea de înşelăciune, prin aceea că a indus în eroare unitatea bancară, accesând aplicaţia specifică de „internet banking” şi apoi  apelând telefonic serviciul destinat clienţilor, prezentându-se ca fiind o altă persoană şi indicând contul bancar al acesteia, a solicitat şi obţinut astfel un credit de nevoi personale nenominalizate, în sumă de 38.894 lei, în numele colegului său, întreaga sumă fiind în aceeaşi zi transferată de inculpat în contul soţiei sale.

Infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic a fost comisă prin aceea că bărbatul a accesat sistemul informatic al unităţii bancare prin intermediul aplicaţiei de internet banking, folosind date de acces obţinute în mod fraudulos, după cum a fost arătat anterior, fără acordul titularului contului bancar, în vederea efectuării de operaţiuni financiare frauduloase.

Într-un final, infracţiunea de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos a fost comisă prin aceea că după ce a accesat în mod ilegal sistemul informatic al băncii, respectiv contul bancar având ca titular o altă persoană, bărbatul a efectuat două operaţiuni financiare fără consimţământul titularului, constând în două transferuri de fonduri în valoare de 20.000 lei, respectiv 38.894 lei, în contul bancar al cărei titular era soţia sa. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: