Antreprenorii din industria de hoteluri şi restaurante, disperaţi că această industrie e singura care trage ponoasele pandemiei

> Ştefan Mandachi: Noi suntem industria discriminată. Nu numai eu am de pierdut, dar şi toţi angajaţii

Mai mulţi antreprenori şi angajaţi din industria HoReCa au protestat, ieri, în faţa unităţilor de cazare sau de alimentaţie publică pentru că industria „este falimentată” şi pentru că nu se întrevede nicio soluţie.

Un protest de solidaritate a fost organizat şi în faţa hotelului „Mandachi”, unde antreprenorul Ştefan Mandachi a ieşit în faţa unităţii alături de angajaţi.

El a spus că de la firmele sale protestează angajaţii din toate restaurantele din ţară, nu doar cei de la Suceava.

Mandachi a arătat că industria ospitalităţii a suferit pierderi de multe milioane de euro, dar că protestul nu este pentru pagubele înregistrate, ci pentru că doresc să muncească.

„Ne raliem unui protest organizat de HORA. Ar trebui să le reamintim tuturor patronilor din România că sunt în aceeaşi situaţie în care suntem noi acum. Nu e corect ca o singură industrie să tragă toate ponoasele pentru tot ceea ce se întâmplă pe timp de pandemie” a spus Mandachi.

El a arătat că hotelul său a fost plin de Revelion şi de Valentine’ s Day.

„Erau mai mulţi jandarmi şi poliţişti decât invitaţii din hotel. Nu-i posibil! Nu poţi să lucrezi aşa! Condiţiile sunt discriminatorii. Peste tot e în regulă, numai la noi nu” a declarat antreprenorul sucevean.

Ştefan Mandachi a arătat că nu se infectează nimeni în benzinării, în supermarket şi că pare că se infectează doar la restaurant, unde omul trebuie să meargă şi la toaletă cu mască de protecţie.

„Noi suntem industria discriminată. Nu numai eu am de pierdut, dar şi toţi angajaţii” a precizat Mandachi.

El crede că guvernanţilor ar trebui să le pese pentru că, dacă se înjumătăţeşte numărul de angajaţi, atunci nici încasările la buget nu vor fi cele sperate.

Guvernanţii nu au de ales, trebuie să ne lase să ne facem treaba

„La un moment dat le ajunge şi lor cuţitul la os. Noi suntem contributori la bugetul de stat. Până la urmă nu au de ales. Nu să ne susţină, ci să ne lase să ne facem treaba” a spus Mandachi.

Antreprenorul a arătat că nu se poate ca într-un hotel în care a investit câteva milioane de euro să-şi facă treaba numai sub presiune.

„Este imposibil să funcţionezi. Nu ai cum. Eu am voie doar la 30% din capacitate. Vin oamenii să se cazeze la hotel. Unde să-i duc să mănânce? Pe genunchi? Să le dau sendvişuri în cameră?” a spus Mandachi.

El a menţionat că a oferit discounturi tuturor celor care s-au vaccinat, fiind pro-vaccinare, toţi angajaţii poartă mască, nu se poate intra în hotel fără mască şi că sunt respectate toate procedurile.

„Cum poţi să funcţionezi cu 30% când cheltuielile sunt la 100%? Am 64 de angajaţi care vor la sfârşitul lunii salariile, iar eu, când trag linie, am 50.000 de euro pierdere. Lună de lună pierd 50.000-60.000 de euro. Închid prăvălia şi merg mai departe” a spus Mandachi.

El a amintit că deţine un salon de evenimente în care nu s-a mai făcut un eveniment de un an de zile, iar cei circa 30 de angajaţi care îl deserveau sunt în şomaj.

Ca să se întâmple ceva este necesară presiunea

Ştefan Mandachi a spus că înţelege situaţia pandemică, dar că este nevoie ca şi guvernanţii să înţeleagă situaţia industriei ospitalităţii şi să găsească soluţii pentru funcţionare.

El crede că, dacă se vor solidariza mai mulţi, atunci se va întâmpla ceva.

„Dacă vor fi doar doi-trei nu se va întâmpla nimic. Ce să se întâmple dacă factorul de presiune nu se amplifică?” a întrebat antreprenorul sucevean.

Patronii de hoteluri şi restaurante şi angajaţii din HoReCa au organizat, ieri, un protest la nivel naţional şi au oprit complet activitatea timp de jumătate de oră. Organizatorii protestului susţin că industria HoReCa a fost „îngenuncheată” de pandemie, iar protestul lor reprezintă „un strigăt cu ultimele puteri ale tuturor celor peste 400.000 de oameni din industria ospitalităţii, atât a celor care au rezistat, cât şi a celor care nu au mai găsit resurse şi putere să ţină afacerile pe linia de plutire”. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI