Fermierilor suceveni li se pregătesc finanţări europene de sute de milioane de euro !

Elena Claudia Gogu, directorul executiv Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Suceava

> Măsurile de dezvoltare rurală vor fi lansate la mijlocul lunii iunie, în condiţiile în care, în anii dintre programările financiare anterioare, accesarea finanţărilor era sistată > Proiectele şi fondurile disponibile sunt aduse la cunoştinţa fermierilor, astfel încât depunerea cererilor unice la APIA, începând din martie, să se facă ţinând cont şi de noile elemente 

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Suceava face publică lista cu măsurile de dezvoltare rurală care vor putea fi accesate de către fermieri în 2021 şi 2022. Anunţul vine în contextul în care în anii de tranziţie dintre două programări financiare europene liniile de finanţare nu mai puteau fi accesate.

„Este un element de noutate care vine în sprijinul fermierilor suceveni, astfel încât, la momentul deschiderii sesiunii de depunere a cererilor unice de plată la APIA, acestea din urmă să poată ţine cont de toate elementele necesare unei bune accesări” reliefează directorul executiv Elena Claudia Gogu.

Drept urmare, în ceea ce priveşte plăţile compensatorii pentru fermieri, lista este deschisă cu Măsura 10 „Agromediu şi climă”, cu o finanţare de 20 milioane de euro din fonduri europene şi de 140 de milioane de euro prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), acompaniată de Măsura 11, „Agricultură ecologică”, cu 120 milioane de euro din fonduri europene şi încă 100 de milioane de euro finanţare aferentă PNRR. În cadrul aceloraşi plăţi, disponibilă  va fi Măsura 13 „Zone care se confruntă cu constrângeri naturale şi cu alte constrângeri specifice”, cu o alocare de 70 de milioane de euro, dar şi Măsura 14 „Bunăstarea porcilor şi a pasărilor”, cu  250 milioane de euro la dispoziţie. În cadrul măsurilor de dezvoltare rurală se remarcă Măsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, investiţiile în procesare, condiţionare şi integrarea în fermă fiind susţinute cu 100 de milioane de euro; cele în sere şi solarii, cu 100 de milioane de euro, cele în exploataţii din zootehnie  cu circa 200 de milioane de euro, în timp ce investiţiile în zootehnia din zona montană vor beneficia de 90 de milioane de euro. Investiţiile privind achiziţiile simple şi echipamente în ferme vor fi susţinute cu aproximativ 100 de milioane euro, cele în procesarea şi condiţionarea legumelor  cu 50 de milioane de euro, iar cele în exploataţii pomicole cu până la 115 milioane de euro. Măsura 4.2 „Investiţii în marketingul produselor agricole”  este creditată cu până la 140 de milioane euro, iar Măsura pentru investiţii în culturi proteice, cu 25 milioane de euro. Fermierii interesaţi să acceseze programul „Leader” vor avea la dispoziţie cel mult 70 milioane de euro, iar Măsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor agricole şi animalelor” se va bucura de o alocare cuprinsă între 10-15 milioane de euro.

Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor fi finanţate Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” cu o alocare de 80 până la 100 de milioane de euro; Submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” cu sprijin fi-nanciar de maxim 90 milioane de euro; Submăsurile 6.2 şi 6.4 „Investiţii nonagricole cu 150 milioane de euro, precum şi Cooperarea pe orizontală şi verticală pe lanţul de aprovizionare cu 50 milioane de euro.

„Lansarea măsurilor de dezvoltare rurală va fi făcută la mijlocul lunii iunie 2021. Bugetul alocat fiecărei măsuri este, deocamdată, unul orientativ şi va fi definitivat după discuţiile cu asociaţiile fermierilor şi crescătorilor de animale” subliniază Elena Claudia Gogu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Totodată, instituţia suceveană îi anunţă pe fermieri că au fost demarate demersurile de autorizare a cursurilor de formare profesională ca lucrător în creşterea animalelor, legumicultor şi pomicultor, cererile de înscriere şi documentele putând fi accesate cu link-ul Dajsuceava.ro/formare-profesionala.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: