Peste 100 de poliţişti în teren, pentru supravegherea şi fluidizarea traficului rutier

Peste 100 de poliţişti rutieri şi de ordine publică şi 50 de autospeciale de poliţie se aflau ieri în teren pe drumurile naţionale şi judeţene, pentru supravegherea şi fluidizarea traficului rutier.

Pe unele segmente de drum circulaţia se desfăşura în condiţii de iarnă, astfel încât Poliţia Suceava recomandă şoferilor prudenţă şi adoptarea unei maniere preventive în conducerea vehiculelor.

„Nu uitaţi de echiparea regulamentară a vehiculelor atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei! Legislaţia în vigoare nu condiţionează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de starea părţii carosabile. De asemenea, în aceste condiţii, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante” a transmis Poliţia Suceava.

Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă între 9 şi 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.305 lei şi 2.900 de lei). Mai mult, se va reţine certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

Când partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, poliţiştii vă recomandă să circulaţi cu o viteză care să vă permită să opriţi în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Totodată, poliţiştii recomandă conducătorilor de autovehicule să respecte cu maximă stricteţe regulile de circulaţie şi următoarele principii de conduită preventivă:

> Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece.

> Asiguraţi-vă că funcţionează corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, cât şi a cele de climatizare/degivrare.

> Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri, şi a celor de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen.

> Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

> Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

> Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să folosească centura de siguranţă! De asemenea, este necesar să păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

> De asemenea, este bine să aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la necesitatea respectării legislaţiei.

„Pe toată perioada sezonului rece vom fi în trafic cu efective sporite pentru fluidizarea circulaţiei şi vom aplica legea cu stricteţe, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră şi salvarea de vieţi” a transmis Poliţia Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: