Ziua Internaţională a Tineretului Ortodox

Pentru a marca Ziua Internaţională a Tineretului Ortodox (2 februarie), această zi importantă pentru tinerii ortodocşi din toată lumea, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Suceveni (ATOS), ce activează în cadrul Departamentului Activităţi Tineret – Sectorul Misiune Pastorală şi Actualitate Creştină al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, prezintă un sumar al activităţilor desfăşurate în ultima perioadă.

Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Suceveni numără în prezent peste 400 de voluntari din cuprinsul întregii eparhii. Aceştia s-au implicat, la iniţiativa părintelui Justinian Remus Cojocar, coordonatorul asociaţiei, în numeroase proiecte filantropice, culturale şi educaţionale. Anul 2020, un an cu multe provocări, a constituit prilejul pentru tinerii inimoşi din ATOS să se implice activ în comunitatea lor, aducând bucurie şi ajutându-şi semenii.

Câteva dintre proiectele de suflet derulate de ATOS

Proiectul „Ne pasă! Vă suntem alături! Cu noi este Dumnezeu!” a debutat în perioada incipientă a pandemiei, acţiunea continuând şi în prezent. Prin intermediul acestui program, până în acest moment, au fost ajutate 771 de familii din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Tinerii voluntari au dat dovadă de dragoste creştinească şi solidaritate, ajutând persoanele în vârstă şi pe cele aflate în dificultate, făcându-le cumpărăturile şi procurându-le medicamentele necesare. Mai mult, aceştia le-au fost alături celor singuri şi deznădăjduiţi, printr-o vorbă bună şi printr-un cuvânt de folos, pentru a-i ajuta să treacă mai uşor peste această perioadă dificilă.

Un alt proiect foarte important desfăşurat de ATOS a fost „Caravana medicală”. Activitatea dedicată îngrijirii sănătăţii copiilor s-a desfăşurat în parteneriat cu „Caravana cu medici”, precum şi cu ajutorul Asociaţiei Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”. În cadrul acestui program, 25 de medici voluntari au consultat, gratuit, 190 de copii din localitatea Suceviţa. Aceştia au beneficiat de consultaţii generale, pediatrice, stomatologice, oftalmologice şi nu numai.

Tinerii asociaţiei au demonstrat că întrunesc însuşirile unor adevăraţi voluntari prin implicarea în campania „Sunt voluntar, sunt responsabil!” şi organizarea de activităţi de sensibilizare a comunităţii şi responsabilizare socială. Sloganul proiectului, demarat în luna iunie a anului 2020, dar care continuă şi acum, este sugestiv: „Lucrul de care te poţi lipsi e de mare nevoie şi de folos altuia care e în lipsuri!”. Până în prezent au fost ajutate 35 familii cu bunuri şi alimente în valoare de 25.000 lei. Mai mult, prin acest proiect s-a facilitat construirea unei case şi consolidarea unui acoperiş.

Proiectul „Pentru noi!” a avut în vedere desfăşurarea unor activităţi recreative şi distractive. Tinerii voluntari s-au întâlnit pentru a face sport şi mişcare: ciclism, fotbal, rafting, alpinism, paintball, săniuş. Mai mult, pentru a cultiva munca în echipă, pentru o mai bună cunoaştere şi pentru consolidarea relaţiilor dintre voluntari, s-au organizat seri de film, jocuri de societate, drumeţii, excursii şi tabere.

Atelierele de Artă Populară, desfăşurate cu scopul de a păstra şi a transmite mai departe tradiţiile şi meşteşugurile străbunilor, au adus mare bucurie în rândul voluntarilor. Aceştia s-au implicat şi în alte activităţi care au presupus îndemânare: au cusut semne de carte şi săculeţi pentru anafură şi au confecţionat ornamente brodate manual cu modele tradiţionale şi altele.

Corul misionar al tinerilor asociaţiei a fost prezent la numeroase concerte şi a participat la slujba Sfintei Liturghii în comunităţile eparhiei, de cele mai multe ori în zone izolate, unde tinerii sunt din ce în ce mai puţini. În acest fel, au adus aleasă bucurie sufletelor celor în vârstă şi în inimile celor singuri, înălţând cântare bineplăcută lui Dumnezeu şi înfrumuseţând slujba, cu atât mai mult cu cât tinerii ortodocşi din Suceava promovează cu deosebită dragostea portul popular în fiecare loc în care poposesc.

Un proiect inedit al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Suceveni a fost punerea în scenă a piesei de teatru intitulate „Ne pasă!”. Acest act artistic este un îndemn la reducerea bullyingului, la oprirea violenţei între tineri şi la evitarea prejudecăţilor şi etichetărilor sociale.

Tinerii nu s-au dat în lături nici de la muncile agricole. Peste 50 de voluntari din cadrul asociaţiei s-au implicat în donarea a 20 tone de cartofi de către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor spitalelor din eparhie.

O altă campanie apreciată de tineri a fost cea dedicată scrisului, „Compuneri în Pandemie: Sănătatea – cea mai mare bogăţie a omului”. În cadrul acestei activităţi, membrii ATOS şi elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava au redactat 200 de compuneri, prin care au adus preţuirea cuvenită acestui mare dar primit de la Dumnezeu, sănătatea.

Tinerii voluntari au fost receptivi la nevoile comunităţii, venind cu idei şi propunând proiecte şi campanii pentru a sosi în întâmpinarea lor, s-au alăturat programelor lansate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi au răspuns pozitiv solicitărilor venite din partea instituţiilor şi organizaţiilor partenere. Pe toate le-au înfăptuit cu dragoste de semeni, de ţară şi de neam, sub atenta îndrumare şi blânda privire a vrednicului coordonator, pr. Justinian Remus Cojocar.

Prin toată activitatea desfăşurată în cei doi ani de existenţă, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Suceveni a demonstrat că a avut ca piatră de temelie iubirea creştină lucrătoare, iubire care s-a manifestat printr-o jertfă constantă faţă de aproapele.

IRINA URSACHI,
ArhiepiscopiaSucevei.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: