PSD Suceava 2020

Radu-Adrian Rey este noul vicepreşedinte al Organizaţiei Europene a Regiunilor Montane – Euromontana

Adunarea Generală a Euromontana, desfăşurată în data de 18 noiembrie a.c., l-a validat în poziţia de vicepreşedinte pe reprezentantul României, Radu-Adrian Rey, pentru un mandat de 4 ani (2020 – 2024), în cadrul celei mai importante organizaţii europene care susţine şi promovează importanţa munţilor, dezvoltarea integrată şi durabilă, interesele populaţiei şi calitatea vieţii în zonele montane.

Euromontana este asociaţia europeană multisectorială pentru cooperare şi dezvoltare a teritoriilor montane. Ea cuprinde organizaţii regionale şi naţionale montane din întreaga Europă, inclusiv ministere, agenţii de dezvoltare regională, autorităţi locale, organizaţii agricole, agenţii de mediu, organizaţii forestiere şi institute de cercetare.

România este reprezentată în cadrul Euromontana de mai multe organizaţii neguvernamentale, aşa cum sunt Asociaţia RoMontana, Forumul Montan din România, Fundaţia OpenFields, Federaţia Agricultorilor de Munte, Centrul de Economie Montană CE-MONT sau Centrul de Formare în Agricultură Agrom-Ro, companii private, dar şi de Guvernul României prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (Agenţia Naţională a Zonei Montane).

„Este o mare onoare atât pentru mine, cât şi pentru România de a deţine pentru următorii 4 ani vicepreşedinţia unei organizaţii atât de importante la nivel european şi le mulţumesc tuturor organizaţiilor şi instituţiilor din România care mi-au acordat încredere, m-au sprijinit şi recomandat pentru această poziţie. România are o importantă suprafaţă montană, cu peste 50% din lanţul carpatic pe teritorul naţional, fiind una dintre puţinele ţări europene care are o lege a muntelui, o strategie de dezvoltare durabilă pentru acest areal şi mai multe organizaţii, instituţii guvernamentale şi de cercetare-dezvoltare dedicate dezvoltării sustenabile, protejării populaţiei şi economiei zonelor de munte.

Experienţa acumulată în cei peste 15 ani de activitate în societatea civilă românească şi europeană, în mediul antreprenorial, guvernamental şi academic m-a determinat să fiu mereu conectat la realităţile din teren, mereu atent la nevoile şi aşteptările reale ale oamenilor, realizând că este imperativă transpunerea cunoştinţelor, ideilor şi conceptelor în practică.

Am fost implicat prin intermediul asociaţiei RoMontana (al cărei preşedinte sunt din anul 2018) şi organizaţiei Euromontana în procesul de elaborare a regulamentului european pentru implementarea schemei de calitate «Produs Montan», România fiind prima ţară din UE unde a fost implementată, şi în elaborarea  de către Parlamentul European a unei rezoluţii care a dat oficial startul unei politici montane în Europa, adoptată în anul 2016, şi prin intermediul căreia se doreşte coordonarea politicilor şi a sectoarelor între regiuni montane diferite (coordonare orizontală) şi în cadrul unor regiuni montane individuale (coordonare verticală). România trebuie să fie pregătită pentru această politică din care am avea foarte mult de câştigat, şi în ultimii ani de activitate am contribuit personal la efortul dezvoltării cadrului naţional legislativ, strategic şi instituţional specific.

Voi susţine în cadrul Euromontana, printre multe altele, şi temele realiste pentru implementarea unei politici montane în România (aliniată cu politica UE), care să răspundă mediului şi nevoilor de dezvoltare din toate comunităţile din zona Carpaţilor româneşti.

Voi fi implicat activ şi voi încuraja crearea de parteneriate strategice şi grupuri de lucru cu organizaţii şi instituţii europene, voi urmări îndeaprope discuţiile ce au loc la nivel european şi voi milita pentru implementarea unui parteneriat strategic între Euromontana şi Convenţia Carpatică, precum şi pentru crearea unei strategii macroregionale pentru zona Carpaţilor, din care România ar putea beneficia foarte mult, mai ales din punct de vedere al dezvoltării turismului, agriculturii şi economiei în general.

Voi încerca să stabilesc şi un grup de lucru în Parlamentul României (ex. Prietenii Munţilor – există în Franţa, Italia sau Austria) care să reunească reprezentanţii judeţelor preponderent montane din România şi care să lucreze pentru interesul acestor zone defavorizate din mai multe puncte de vedere” a declarat Radu-Adrian Rey.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: