Parteneriat CJ Suceava – Ministerul Culturii – Ministerul Transporturilor pentru „Drumul lui Ştefan cel Mare”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a anunţat un parteneriat cu Ministerul Culturii şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor pentru proiectul „Drumul lui Ştefan cel Mare”.

Proiectul „Drumul lui Ştefan cel Mare” este parte din „Programul Ştefanian” al Consiliului Judeţean Suceava, a declarat Flutur.

Potrivit acestuia, „Drumul lui Ştefan cel Mare” este un traseu turistic care include ctitorii din perioada marelui voievod, atât din România cât şi din Republica Moldova şi Ucraina. Este vorba despre 34 de mănăstiri şi biserici domneşti şi boiereşti, 13 cetăţi şi şase curţi domneşti.

El consideră că ruta reprezintă o bună oportunitate de conştientizare şi de promovare a unei părţi importante din inestimabila moştenire pe care ne-a lăsat-o marele voievod.

Parteneriatul vizează atragerea de fonduri pentru reabilitarea obiectivelor de cult şi istorice

Preşedintele CJ Suceava a subliniat că prin acest parteneriat cu cele două ministere se doreşte, pe de o parte, atragerea de fonduri pentru reabilitarea acestor obiective, cât şi pentru promovarea şi organizarea traseului, respectiv amenajarea de parcări, indicatoare, marcaje, asigurarea utilităţilor pe traseele care duc la obiectivele menţionate.

„Am discutat despre stadiul acestui parteneriat cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi cu ocazia întâlnirii de sâmbătă de la Mănăstirea Suceviţa, unde au fost inaugurate lucrările de restaurare a picturilor murale din interiorul Bisericii, lucrări finanţate prin Programul Naţional de Restaurare. Lucrările au fost începute în anul 2000, iar valoarea investiţiei este de peste 4 milioane de lei” a precizat Flutur.

El a arătat că procesul de restaurare a durat timp de 20 de ani, dar că proiectul s-ar fi putut finaliza în 10 ani, însă timpul s-a dublat ca urmare a alocărilor deficitare prin Programul Naţional de Restaurare.

Lucrări de restaurare la bisericile din Bălineşti şi Reuseni

„Acum putem să spunem că lucrările şi finanţările prin Programul Naţional de Restaurare se desfăşoară într-un ritm corespunzător în ultima perioadă şi, ca urmare, în octombrie 2020 este prevăzută finalizarea lucrărilor de restaurare a picturii murale din interiorul şi exteriorul Bisericii «Sf. Nicolae» din Bălineşti. Lucrările la acest locaş de cult au început în 2006, fiind alocate peste 3 milioane de lei” a adăugat Flutur.

El a mai anunţat că în curând vor fi reluate lucrările de restaurare la Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din Reuseni, ultima ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare.

„Aici s-au făcut lucrări de restaurare de arhitectură, urmând să fie realizate lucrări de protecţie perimetrală, drenaje, dar şi restaurarea clopotniţei” a declarat preşedintele administraţiei judeţene. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: