Picturile murale restaurate de la Mănăstirea Suceviţa au fost inaugurate

> Gheorghe Flutur: Aceste mănăstiri şi monumentele UNESCO pe care le are Bucovina reprezintă coloana vertebrală pe care s-a aşezat această zonă care înseamnă unitate de credinţă a oamenilor, care înseamnă dezvoltare

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat, sâmbătă, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, la inaugurarea lucrărilor murale restaurate, realizate în interiorul Bisericii „Învierea Domnului” a Mănăstirii Suceviţa. Finanţarea lucrărilor s-a realizat prin Programul Naţional de Restaurare, valoarea totală fiind de 4.052.993,52 lei.

Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Suceviţa este monument istoric naţional înscris şi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Gheorghe Flutur a mulţumit ministrului Culturii pentru accelerarea acestei etape de restaurare a picturii interioare a bisericii Mănăstirii Suceviţa.

„Sunt convins că a făcut-o ca un om care ştie bine ce înseamnă Suceava. 20 de ani a fost un pic cam lungă perioada până când s-a finalizat, mai ales că aşteaptă la rând mai multe monumente din Suceava, iar noi trebuie să ne gândim că finanţarea trebuie să fie continuă. Aceste monumente sunt ca nişte fiinţe vii care au nevoie de întreţinere în fiecare zi” a spus Flutur.

El a subliniat că pentru întreţinerea monumentelor istorice nimic nu e prea mult şi consideră că nu trebuie ca autorităţile să fie zgârcite din bugetul naţional sau alte fonduri pentru a ajuta mănăstirile.

„Aceste mănăstiri şi monumentele UNESCO pe care le are Bucovina reprezintă coloana vertebrală pe care s-a aşezat această zonă care înseamnă unitate de credinţă a oamenilor, care înseamnă dezvoltare. Vreau să remarc că, în ultimii ani, în jurul acestor mănăstiri s-a dezvoltat o adevărată industrie de turism” a declarat Flutur.

El a spus că aceste mănăstiri funcţionează ca un magnet pentru turism.

„Celor care le-au făcut, ctitorilor despre care vorbim şi îi pomenim trebuie să le aprindem des câte o lumânare şi să le mulţumim pentru ce au făcut. Vedeţi, peste ani, câte efecte sunt, câtă lume vine şi ne calcă pragul” a spus preşedintele CJ Suceava.

El a declarat că îşi aminteşte cu plăcere că acest monument UNESCO a fost recunoscut cu 10 ani în urmă, în 2010, când era preşedinte de CJ în primul său mandat, celelalte monumente fiind recunoscute cu 17 ani mai repede, în 1993.

Flutur a mai amintit şi de proiectul „Clopotele Bucovinei”, spunând că Suceviţa are clopote de la vremea construcţiei şi că este interesant ecoul, care dublează sunetul.

„Ne mândrim cu Suceviţa, iar noi încercăm să amenajăm drumuri, trasee. Aşteptăm să fie restaurată pictura exterioară şi să începeţi cu «Scara virtuţilor» pentru că Bucovina are de urcat” a transmis Flutur ministrului Culturii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: