La despărţirea de Mircea Lutic (1939-2020)

În primăvara anului trecut, scriitorul Cezar Straton, alcătuindu-i o pagină în „Crai nou”, ni-l înfăţişa pe Mircea Lutic – poet, publicist, traducător, ziarist – la împlinirea a 80 de ani, drept „Un Făt-logofăt al literaţilor cernăuţeni”, aşa cum îl numise Ştefan Hostiuc. Şi ne-a reamintit gândurile sale de atunci acum, când Mircea Lutic nu mai este, alături de mesajul îndoliat al Societăţii Scriitorilor Bucovineni: „Fie ca Bucovina să nu-l uite niciodată!”…

A creat o operă cu adevărat originală şi perenă

„…Evident că habar nu am câte compromisuri salvatoare o fi comis şi el, Mircea, în devenirea, în tinereţea lui de om al condeiului. Probabil că le-a făcut, ca oricare dintre noi «în acea vreme»… Dar important este, în viaţa şi creaţia unui om, ceea ce rămâne: o faptă, o idee, o mare iubire… o carte. Iar opera «patriarhului» scriitorilor români din nordul Bucovinei este una substanţială şi valoroasă. Faptul că l-am cunoscut acum 3-4 ani, prin intermediul frumoasei iniţiative total libere numite «Maşina cu poeţi» – o «întâmplare literar-artistică» minunată, fiind una independentă faţă de politic ori alte entităţi culturnice ori administrative (întemeiere datorată Ginei Puică şi lui Vasile Tărâţeanu, cărora le mulţumesc şi pe această cale!) – mă bucură, după cum mă onorează simpatia şi preţuirea pe care Domnia Sa mi le arată. Mai ales – atenţie, o rara avis între condeierii români trăitori între actualele fruntarii sau în afara lor – că nu-l ştiu implicat – orgolios ori interesat – în conducerea vreuneia dintre multele asociaţii româneşti din regiunea Cernăuţi. Nu vreau să supăr pe niciunul dintre fraţii mei de suflet românesc. Nu-i acuz, nu contest sinceritatea patriotismului lor. Dar… Unirea face puterea, se zice. Corifeul sărbătorit în aceste zile a creat o operă cu adevărat originală şi perenă (ca traducător, ca poet, ca publicist). Din păcate, una prea puţin cunoscută la noi, aici, în România. O să adaug, la final, doar zicerea lui de la Suceava, de la una din întâlnirile «Maşinii cu poeţi», de prin 2017: «Noi ne ştim, dar nu ne cunoaştem. Avem aceeaşi inimă, dar undeva există un blocaj. Noi nu citim ce se scrie în ţară, iar în ţară nu se citeşte ce scriem noi. Totul este ca o inimă care este ruptă în două. Ea nu va funcţiona decât atunci când ambele aorte vor putea să transmită sângele, acelaşi, către creier». Mircea Lutic (cel inspirat numit de către Ştefan Hostiuc „Făt-logofăt al literaţilor cernăuţeni”) este un viguros stejar, din stirpea fără moarte a stejarilor domneşti ai Codrilor Cosminului…”

„Zămislit, ca un prunc, în cuvânt…”

„Aripa neagră a morţii şi-a întins din nou umbra peste Bucovina, îndoliind acest picior de plai binecuvântat de Dumnezeu, cu oameni dintr-o bucată, blânzi la suflet, demni în faptă şi ospitalieri, cu spiritul gospodarilor ce-şi cunosc menirea în această lume. De data aceasta cernita aripă a închis pentru totdeauna ochii unuia dintre cei mai destoinici fii ai acestor locuri – Mircea Lutic.

Poet, dăruit de Dumnezeu cu un talent deosebit, traducător de talie universală, istoric al culturii, eseist şi cărturar de elită, el a lucrat în tot timpul vieţii sale conştiente în CUVÂNT, cioplind în tăria lui, îmblânzindu-l şi modelându-l, asemeni genialilor sculptori ce au dat viaţă marmurei, spre bucuria întregii omeniri” au transmis reprezentanţii Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina şi ai Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi, în articolul „Mircea Lutic… «Zămislit, ca un prunc, în cuvânt…»”, publicat de BucPress la 19 septembrie a.c.

„Prin trecerea în lumea celor drepţi a scriitorului Mircea Lutic literatura şi cultura noastră au suferit o pierdere irecuperabilă. Verbul nostru matern s-a îndurerat alături de sufletele celor care l-au cunoscut şi apreciat în timpul vieţii, simţindu-i deja lipsa” au spus, printre altele, oamenii de cultură cernăuţeni, amintindu-i versurile: „Când mă zămislesc, prunc, în cuvânt,/ De cerul Tău mă apropii, Părinte,/ Şi în veşnicele-Ţi aşezăminte/ Cu botezul luminii mă-nsfânt”. (D.L.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: