Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava:

Comercianţii sunt obligaţi să preia la schimb electrocasnice uzate în schimbul celor cumpărate

Distribuitorii de echipamente electrice şi electronice sunt obligaţi să primească la schimb, în mod gratuit, în regim unul pentru unul, deşeuri în echivalent cu echipamentul cumpărat. Mesajul aparţine Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava, care precizează că distribuitorii cu spaţii de vânzare de cel puţin 400 mp au şi obligaţia de a asigura, cu titlu gratuit, colectarea de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) de dimensiuni foarte mici, de la utilizatorii finali, fără obligaţia de achiziţionării un produs în echivalent. Pentru colectarea separată a DEEE înfiinţate sunt şi puncte specializate care adună toate deşeurile, atât de la deţinători, cât şi de la distribuitori.

La sfârşitul anului 2019, deţineau numere de înregistrare valabile în Registrul Naţional al Producătorilor şi Importatorilor de Echipamente Electrice şi Electronice 23 operatori economici cu sediul social în judeţul Suceava. DEEE provenite din alte surse, respectiv cele care nu pot fi asimilate celor din gospodăriile populaţiei, trebuie predate direct producătorilor. Pentru perioada 2008-2015, trebuia realizată o ţintă de colectare la nivel naţional de cel puţin 4 kg de deşeuri pe locuitor şi an. Conform APM Suceava, cu toate eforturile întreprinse de autorităţi şi operatorii economici responsabili, acest obiectiv nu a fost atins.

Începând cu anul 2016, ţinta de colectare se calculează ca raport procentual între masa totală a DEEE colectate în anul respectiv şi masa medie a cantităţii totale de echipamente introduse pe piaţă în cei 3 ani precedenţi, colectarea căzând în sarcina operatorilor economici respectivi. Astfel, producătorii de echipamente trebuie să îndeplinească următoarele ţinte de colectare, raportate la cantitatea introdusă pe piaţă: pentru 2016-40%, pentru perioada 2017-2020 una de 45%, iar începând cu anul 2021, ţinta este de 65%. Prin punctele autorizate din judeţul Suceava, cantităţile adunate au crescut de la 65 de tone în 2011, la peste 714 de tone în 2017, ultimul an pentru care Agenţia pentru Protecţia Mediului deţine date.

„Cantitatea reală de DEEE colectată în judeţul Suceava este mai mare, deoarece ar trebui incluse cantităţile colectate direct de distribuitori, precum şi cantităţile colectate cu prilejul campaniilor de conştientizare derulate de organizaţiile colective în parteneriat cu autorităţile administraţiei publice locale” se reliefează în Raportul privind Starea mediului în judeţul Suceava în anul 2019.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: