Binecuvântare arhierească la Drăgoiasa – Panaci

În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci (13 septembrie 2020), PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din satul Drăgoiasa, comuna Panaci, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc.

La orele dimineţii, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat cu pâine şi sare de Vasile Cozan, primarul comunei Panaci, şi de către preoţii din soborul slujitor.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Damaschin Dorneanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi în Paraclisul „Pogorârea Sfântului Duh“ din curtea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din filia Drăgoiasa a parohiei Păltiniş – Panaci, iar răspunsurile liturgice au fost date de maicile de la Mănăstirea Catrinari.

Spre finalul Sfintei Liturghii, PS Damaschin a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia Sfintei Cruci în viaţa creştinilor ortodocşi. „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan ne spune că aşa cum Moise a înălţat şarpele pe stâlp, tot aşa Fiul omului – Domnul nostru Iisus Hristos trebuia să se ridice pe Sfânta Cruce. Acest eveniment din Vechiul Testament cu şarpele şi stâlpul face trimitere la jertfa Domnului Hristos pe Sfânta Cruce şi aşa cum poporul evreu muşcat fiind de şarpe uitându-se la şarpele de pe lemn se vindeca, aşa noi muşcaţi fiind de şarpele cel nevăzut, adică atinşi fiind de cele ale diavolului, să ne vindecăm de veninul care intră în noi prin păcatele pe care le facem uitându-ne la Sfânta Cruce, uitându-ne la Domnul Hristos crezând că Domnul Hristos, care a biruit şarpele atunci când a fost răstignit, tot aşa El cu puterea Lui când îl primim în vieţile noastre biruieşte pe şarpe, învinge pe demon, vindecă firea noastră cea îmbolnăvită de păcat”.

Părintele paroh Alexandru-Petru Balabasciuc a mulţumit ierarhului pentru că a răspuns invitaţiei de a veni la Drăgoiasa, pentru slujire şi pentru binecuvântările arhiereşti.

În satul Drăgoiasa, comuna Panaci, s-a ridicat la jumătatea veacului trecut o biserică în cinstea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cu trecerea timpului, sfântul locaş s-a degradat şi a fost ridicată o nouă biserică, ce a fost sfinţită acum 20 de ani. Pe locul unde a existat vechea biserică s-a ridicat un paraclis, iar Sfânta masă a rămas aceeaşi din 1949, când s-a pus piatra de temelie pentru prima dată.

 CONSTANTIN AGAFIŢEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: