Udeşti

Înălţarea crucii de pe dealul Oadeci

De praznicul Înălţării Sfintei Cruci, luni, 14 septembrie a.c., în comuna Udeşti s-a desfăşurat ceremonia de sfinţire a crucii de pe dealul Oadeci. La eveniment au participat primarul localităţii, Hristea Ostrovan, viceprimarul Mihai Pantiuc, alături de candidaţii care s-au înscris în cursa electorală pentru primăria comunei şi de cei care au contribuit cu fonduri la ridicarea acestei cruci. Sfinţirea ei a fost făcută de preoţii Adrian Barghier şi Mihai Alexandriuc.

Crucea, pe cadru metalic, are o înălţime de 15 m, iluminarea ei pe timpul nopţii realizându-se prin becuri de tip bandă-led, iar sursa de alimentare este alcătuită din panouri solare fotovoltaice.

„Felicitări şi mulţumiri tuturor celor implicaţi în realizarea acestui obiectiv, atât celor din ţară cât şi celor din diaspora. Ţin să menţionez că acest proiect s-a realizat strict cu fonduri din donaţii, prin muncă voluntară. Deoarece unii dintre donatori sau cei care au lucrat efectiv nu doresc sa să fie menţionaţi, ar fi incorect să-i nominalizăm” ne-a declarat viceprimarul Mihai Pantiuc.

Situată la 16 km de municipiul reşedinţă de judeţ, localitatea se mândreşte cu promontoriul Oadeci (485 m) de la bazele căruia, în 1899, a pornit mişcarea culturală de emancipare naţională Cabinetul „Leptura sub Oadeci”. Eusebiu Camilar afirma că „Oadeciul este Everestul Udeştilor”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: