În jumătate de an

Firmele sucevene de plasare a forţei de muncă au fost amendate cu 66.000 de lei

 >„Nerespectarea dispoziţiilor legale privind plasarea forţei de muncă în străinătate constituie un fenomen grav” subliniază Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava, denunţând practicile ilegale ale unora dintre plasatori

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a organizat şi desfăşurat, în prima jumătate a anului, 32 de controale la agenţii de ocupare a forţei de muncă activi, înregistraţi în baza Legii nr. 156 din 2000.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu declară că în urma abaterilor de la legislaţia de profil inspectorii de muncă din subordine au aplicat 14 sancţiuni contravenţionale, dintre care 8 avertismente. Cele 6 amenzi date în perioada ianuarie-iunie au însumat 66.000 lei, fiind dispuse şi 30 de măsuri de remediere a deficienţelor.

Printre neregulile constatate se numără, în primul rând, încălcarea obligaţiei agenţilor de plasare a forţei de muncă de transmitere către ITM a situaţiei privind contractele de mediere încheiate şi persoanele angajate în străinătate. Totodată, s-a depistat că nu s-au aplicat prevederile conform cărora ofertele din contractele cu angajatorii dintr-un alt stat decât România, cât şi contractele de mediere şi contractele individuale de muncă trebuie să includă toate elementele prevăzute de legislaţia specifică.

„Nerespectarea dispoziţiilor legale privind plasarea forţei de muncă în străinătate constituie un fenomen grav, din cauza consecinţelor pe care le poate produce” semnalează şeful ITM Suceava.

Printre practicile ilegale, Romeo Butnariu denunţă perceperea de către intermediar, de la solicitantul locului de muncă, a unor taxe interzise prin lege; înşelarea acestuia prin abandonare pe teritoriul statului străin; lipsa informaţiilor despre angajatorul din străinătate, condiţiile de muncă şi cele de cazare oferite de acesta, despre numărul de ore şi activitatea prestate zilnic, dar şi cu privire la salariul cuvenit pentru munca depusă.

La ITM Suceava sunt înregistraţi 13 agenţi economici care derulează în principal „activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă”.

Potrivit lui Romeo Butnariu, pe fondul pandemiei de Covid-19, riscurile sunt mai mari, scopul controalelor fiind acela de combatere a cazurilor de plasare ilegală şi al asigurării unei mai bune protecţii a cetăţenilor români aflaţi în căutarea unei slujbe în străinătate. 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: