Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a purtat discuţii cu fermieri din judeţul Suceava

 Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a purtat discuţii în judeţul Suceava cu fermieri şi procesatori, dar şi cu medici veterinari, la invitaţia preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, fiind abordată în special situaţia din zona de munte.

Gheorghe Flutur a spus că l-a invitat pe ministrul Agriculturii la Suceava arătând că în urmă cu o lună fabrica LaDorna anunţa că îşi închide activitatea şi că nu putea să rămână indiferent faţă de această situaţie.

„Atunci au venit doi secretari de stat. Acum au venit ministrul Agriculturii, preşedintele ANSVA şi preşedintele Agenţiei pentru Arii Protejate” a spus Flutur.

El a arătat că nu doreşte ca laptele din zona Sucevei să plece şi să se proceseze în altă parte.

Peste 10% din laptele ţării se produce la Suceava

„Judeţul Suceava este pe primul loc în ţară la producţia de lapte. 2,2 milioane de hectolitri de lapte din 20 de milioane de hectolitri, peste 10% din laptele României se produce în Suceava. Eu, ca preşedinte de consiliu judeţean, dar şi ca sucevean, sunt împotriva plecării materiei prime în cisterne să fie prelucrată în alte judeţe şi am cerut măsuri concrete în sensul să încurajăm din nou să apară fabrici şi făbricuţe de lapte. Eu am făcut asta ca ministru al Agriculturii şi au apărut mai multe fabrici de lapte pe programele SAPARD când eram ministru” a declarat Flutur.

El a explicat că în judeţ sunt 82 de localităţi care se află în arii protejate şi că există o legislaţie care conferă anumite avantaje pentru procesarea produselor din zona respectivă în arii protejate.

Potrivit acestuia, 70% dintre primăriile din judeţ vor înfiinţa o asociere, un cluster, în parteneriat cu Agenţia Ariilor Protejate pentru promovarea produselor produse aici.

„Vreau să intre aici şi Asociaţia «Produs în Bucovina», pentru că înseamnă produse sănătoase în zona în care se respectă reţete tradiţionale, în care furajele au o anumită calitate, mai ales flora spontană din zona de munte a judeţului Suceava” a spus preşedintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a cerut un program de ferme-pepinieră care să furnizeze berbecuţi, purcei sau viţei care pot fi crescuţi în ferme sau acasă la oameni, iar apoi predaţi pentru abatorizare.

„În felul acesta putem să valorificăm munţii noştri, pentru că o parte din ei au rămas nepăşunaţi, în special din cauza lipsei forţei de muncă” a spus Flutur.

El a mai cerut şi un program care să finanţeze realizarea de drumuri agricole, pentru scoaterea de pe drumuri a căruţelor şi utilajelor agricole.

„Am cerut ministrului Agriculturii un program special pentru zona noastră în legătură cu drumurile agricole. Trebuie să scoatem căruţele şi utilajele agricole de pe drumurile europene şi naţionale şi, pe bani europeni, să fim eligibili să găsim fonduri să pietruim drumuri, astfel încât să nu mai avem căruţe pe drumurile naţionale şi judeţene, care ne creează probleme şi pericole de accidente” a spus Flutur.

Totodată, au fost discutate şi probleme legate de apicultură, de încurajarea perdelelor de protecţie ca bază meliferă, de salcâmi, de tei şi alte specii.

„Am discutat de promovarea produselor bio şi tradiţionale în Europa. Nu au bani ca să facă reclamă în Germania, Franţa, Italia fermierii, procesatorii de la Vatra Dornei şi va trebui să-i sprijinim sub o formă sau alta să le facem reclamă din bani europeni sau din bani naţionali, pentru a ţine pasul cu concurenţa” a adăugat Flutur.

Forţă de muncă de la Cernăuţi

El a subliniat că a insistat asupra importanţei judeţului din punct de vedere al agriculturii şi că a discutat atât despre finanţare, cât şi de realizarea de pieţe de produs sau de silozuri.

„Am discutat despre încheierea unui acord cu Ucraina, să putem aduce forţă de muncă de la Cernăuţi care să lucreze şi la noi. Atunci când îţi pleacă oamenii în Italia la lucru şi rămâi în plină vară şi nu ai cine să-ţi lucreze în ferma ta sau într-o întreprindere oarecare, să avem acord între ţări să aducem forţă de muncă de la vecinii noştri” a declarat Flutur.

El şi-a exprimat satisfacţia că la întâlnirile cu ministrul Agriculturii au fost mulţi fermieri, medici veterinari, au fost primari, au fost procesatori şi că problemele prezentate de aceştia urmează să-şi găsească rezolvarea.

Ministrul Agriculturii a avut întâlniri la Vatra Dornei, unde au fost vizitate două ferme de vaci şi o fabrică de caşcaval, la Gura Humorului s-a întâlnit cu medici veterinari şi s-a rezolvat o problemă a contractelor de concesiune (pentru că nu erau plătiţi de foarte mult timp medicii veterinari), iar la Moara a avut loc o întâlnire cu fermieri, pe zona vegetală. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: