Firmele care s-au folosit de salariaţii cărora le-au suspendat contractul pe durata epidemiei au fost amendate cu 120.000 de lei

>Primirea lucrătorilor la muncă fără încheierea de contracte individuale a fost sancţionată de inspectorii ITM cu amenzi însumând 880.000 de lei

În totalul acţiunilor de control desfăşurate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava în prima jumătate a anului, o pondere semnificativă o deţin cele privind depistarea şi combaterea muncii nedeclarate, respectiv a cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.

Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie, controalele organizate şi desfăşurate de instituţia pe care o conduce s-au materializat în aplicarea a 72 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 29 de avertismente şi 43 de amenzi. Şeful ITM Suceava arată că, în perioada la care face referire, inspectorii din subordine au depistat 98 persoane care „prestau” nedeclarat, iar în baza prevederilor art. 15, alin. 1 din Legea nr.53/2003, pentru muncă fără forme legale s-au dat amenzi în valoare de 1,15 milioane de lei. Printre altele, în ceea ce priveşte verificarea modului în care sunt respectate prevederile Codului muncii – sancţionând primirea lucrătorilor la muncă fără încheierea de contracte individuale –, personalul specializat al ITM a aplicat 27 de amenzi, în sumă de 820.000 de lei, şi 17 avertismente. Inspectorii de muncă au dat 18 sancţiuni contravenţionale, dintre care 7 amenzi în valoare de 180.000 lei şi 11 avertismente, pentru primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Primirea la serviciu a unuia sau a mai multor salariaţi în perioada în care contractul individual de muncă era suspendat a făcut obiectul a 6 amenzi, în valoare de 120.000 lei, cât şi a 3 avertismente. În cele din urmă, 3 amenzi totalizând 30.000 lei şi un avertisment s-au aplicat pentru primirea la lucru în afara programului stabilit în contractele individuale cu timp parțial.

În total, în primele şase luni ale anului 2020, inspectorii Serviciului „Relaţii de muncă” al ITM Suceava au fost angrenaţi într-un total de 968 de controale, dispunând 1.560 de măsuri de remediere a deficienţelor. Depistate au fost 378 de contravenţii, acestea fiind sancţionate cu 211 avertismente şi 167 de amenzi, însumând 1,59 de milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: