O societate comercială din Suceviţa este cercetată pentru tăierea ilegală a 58 de arbori

> Angajaţii firmei foloseau instrumente false de marcare, iar materialul lemnos rezultat din tăieri a fost sustras

Garda Forestieră Suceava a sesizat Poliţia, miercuri, cu privire la tăierea ilegală a 58 de arbori în fondul forestier de pe raza comunei Suceviţa, administrat de un ocol silvic privat.

Potrivit primelor informaţii, acesta a preluat cantonul silvic 13 Suceviţa, din care face parte unitatea de producţie (UP) 1 Suceviţa, în februarie 2020. Unitatea de producţie respectivă conţine mai multe parcele, la predare nefiind identificaţi arbori tăiaţi ilegal, apoi cantonul a fost în gestiunea pădurarului din comuna Suceviţa.

Astfel, în perioada februarie-iulie 2020, în UP 1 Suceviţa (70,60 hectare pădure) nu s-au efectuat exploatări forestiere, iar la data de 7 iulie ocolul silvic privat a eliberat o autorizaţie de exploatare în favoarea unei firme din Suceviţa. Astfel, s-a constituit partida de exploatare a unui volum de 325 mc material lemnos din această UP, pentru 267 arbori, în perioada 7.07.2020 – 30.09.2020.

În perioada 11-14.08.2020, Garda Forestieră Suceava a efectuat un control, în urma căruia a identificat mai multe cioate ce prezentau marcaje silvice false, materialul lemnos fiind tăiat şi sustras ilegal.

Ca urmare a cercetării la faţa locului, au fost identificate şi ridicate, în vederea efectuării unei expertize, mai multe cioplaje pe care au fost aplicate marcaje în vederea tăierii de arbori, aceste marcaje fiind susceptibile a fi falsificate şi create cu dispozitive improvizate, tip „bucşă”.

Cercetările mai arată că, în perioada 7.07.2020 – 10.08.2020, în baza autorizaţiei de exploatare, folosindu-se de instrumente false de marcare, societatea în cauză a tăiat arborii pentru care i s-a emis autorizaţia, însă, suplimentar, a mai tăiat ilegal şi 58 de arbori de esenţă răşinoase, în volum total de 187 mc, producând un prejudiciu de 139.844 lei, care depăşeşte de 852,7 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă.

Ulterior tăierii, materialul lemnos a fost extras din fondul forestier şi însuşit de societatea care a efectuat exploatarea.

În consecinţă, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor „tăiere ilegală de arbori”, „furt de arbori”, „falsificarea instrumentelor oficiale” şi „folosirea instrumentelor false de marcare”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: