Am adus aici o parte din gândurile mele, turnate în bronz

Prima expoziţie la Suceava a sculptorului sucevean Ion Mândrescu a fost vernisată pe esplanada Casei Culturii, acolo unde este expusă şi o lucrare reprezentativă a maestrului, „Omul, Spaţiul, Timpul”. 17 lucrări ale acestuia (între care „Structurile”, „Călătorii iniţiatice”, „Sfinxul”, „Însingurare”, „Omul, Timpul, Spaţiul”, „Murim spre a ne naşte”), unite în expoziţia cu acelaşi nume, sunt găzduite de Muzeul Naţional al Bucovinei şi pot fi văzute până pe 31 ianuarie 2021, expoziţie care i se datorează directorului general al instituţiei, dr. Emil Ursu. Este, a spus acesta, al doilea vernisaj al unui sucevean celebru în lume care expune acasă, locul unde este mai puţin cunoscut decât este la nivel internaţional, primul fiind al pictorului Mihail Gavril.

A fost un vernisaj în aer liber, la care au participat, pe lângă numeroşi suceveni, oficialităţi şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Primăriei Suceava, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Universităţii „Ştefan cel Mare”, care s-au declarat onoraţi de a fi prezenţi la un astfel de eveniment. „Sunteţi unul dintre cei mai mari sculptori ai României şi sunteţi chiar de-al nostru, sucevean” a spus Gheorghe Niţă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, iar prefectul Alexandru Moldovan şi-a reafirmat disponibilitatea de a fi „un partener loial cu toate instituţiile care organizează activităţi culturale”.

Din intervenţia primarului Ion Lungu am reţinut promisiunea că „vom face în perioada următoare paşi în această direcţie” şi anume ca, „într-un timp rezonabil”, lucrarea „Omul, Spaţiul, Timpul” să rămână la Suceava. „Aveţi tot sprijinul meu şi al sucevenilor pentru că dv., care sunteţi atât de galonat, atât de rugat să expuneţi prin Europa şi în toată lumea, aţi găsit de cuviinţă să veniţi la noi acasă, la Suceava, şi pentru asta vă mulţumim”.

Ştefan Purici, prorector al universităţii sucevene, i-a adresat o invitaţie de colaborare: „Ne-ar face o deosebită plăcere să avem una dintre operele sau actuale, sau poate viitoare, în campusul universităţii”.

Părintele Gabriel Herea, istoric de artă, „un apropiat al Muzeului Naţional de Istorie”, după cum l-a prezentat Emil Ursu, a transmis, în calitate de delegat al Înalt Preasfinţitului Calinic, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, binecuvântarea şi, totodată, „bucuria că la Suceava există atitudinea de a aduna, a aduce acasă valorile create de suceveni sub forma acestor expoziţii”. A urmat un „excurs hermeneutic” făcut în dorinţa de a tenta publicul să vină şi să revină la Muzeul de Istorie pentru a vedea lucrările lui Ion Mândrescu.

Cetăţean de onoare al comunei Şcheia

Vasile Andriciuc, primarul comunei Şcheia, satul Mihoveni fiind locul unde sculptorul Ion Mândrescu s-a născut, a venit la vernisaj aducând cu sine mesajul Consiliului Local Şcheia, care l-a declarat pe Ion Mândrescu cetăţean de onoare al comunei: „Sunteţi un simbol al satului Mihoveni, al comunei Şcheia, al Bucovinei şi al României, scoatem pălăria şi ne aplecăm în faţa dv.! Sunteţi ambasadorul Bucovinei în întreaga lume! Am fost obişnuiţi să vorbim frumos despre oameni când nu mai sunt printre noi, de aceea le mulţumesc celor care au făcut posibilă această expoziţie. În sfârşit ne-am trezit la realitate şi vorbim frumos despre oameni care sunt printre noi şi care ne-au reprezentat în întreaga lume!”

Cu mesajul că este aşteptat la Mihoveni – acolo unde maestrul are o casă şi un atelier –, Vasile Andriciuc i-a înmânat titlul de „Cetăţean de onoare”, precum şi o diplomă de excelenţă „din partea cetăţenilor comunei Şcheia, care vă iubesc foarte mult”. „Nu sunt de specialitate, dar cei care sunt vă pun alături de Brâncuşi, cu lucrări care reprezintă o valoare pentru naţiunea română”.

         Sculptura se face cu oameni şi cu bani

         Mulţumiri a avut de transmis şi Ion Mândrescu: directorului Emil Ursu, „pentru că am găsit o pârghie de comunicare şi am adus la Suceava o parte din gândurile mele, turnate în bronz”, colaboratorilor „care m-au ajutat la transpunerea acestor lucrări în bronz” şi vecinilor săi, „oameni pe care contez pentru că în centrul satului Mihoveni va funcţiona un atelier de sculptură şi fără ei, fără colaboratori nu se poate face nimic. Sculptura se face cu oameni şi cu bani”.

Sărac în cuvinte s-a declarat, emoţionat, sculptorul: „Cuvântul, de cele mai multe ori, după săptămâni şi luni de lucru, îl articulez foarte, foarte greu, însă forţa şi energia mea stau în obiectele pe care le-am adus aici, la Suceava”.

În exclusivitate pentru ziarul „Crai nou”, sculptorul Ion Mândrescu a răspuns câtorva întrebări, răspunsuri pe care le veţi putea citi în următoarea ediţie a ziarului.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comentarii

  1. Citind articolul,am inteles de ce prof.dr.ing.Laurentie Sofroni(bucovinean din Radauti,si autorul primei monografii tehnice despre fonta cu grafit nodular,in lume) preda la scoala cu atata fervoare turnarea operator de arta.

  2. Din Scheia says:

    Demn de toata lauda!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: