La depunerea declaraţiilor fiscal

Suceava are cel mai mare grad de migrare către mediul online

>Totuşi, perioada de adaptare la noua modalitate şi expirarea certificatelor digitale „s-au reflectat negativ în nivelul indicatorului, dar cu efecte pozitive pe termen lung”

 Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Suceava derulează acţiuni de asistenţă privind conştientizarea contribuabilului în raport cu obligaţiile fiscale, scopul urmărit fiind acela al creşterii valorii gradului de conformare voluntară la plata obligaţiilor. Potrivit purtătorului de cuvânt Oana Violeta Apetrea, este vorba despre informare prin presă, radio, TV, e-mail şi anunţuri on-line cu privire la termene de declarare şi plată, „concomitent cu aplicarea consecventă a măsurilor de executare silită, ca latură coercitivă a activităţii de colectare”. „Menţionăm că există situaţii în care contribuabili de bună-credinţă nu reuşesc să aibă un comportament fiscal conform ca urmare a unor blocaje financiare. În aceste situaţii, organul fiscal îndrumă contribuabilii spre obţinerea unei eşalonări la plată” se menţionează într-o analiză a AJFP Suceava.

Potrivit acesteia, la sfârşitul primei jumătăţi a anului, gradul valoric de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale, indicator agregat la nivel de an, era de 75,67%. Gradul valoric de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale este calculat ca raport între sumele încasate în termen şi sumele declarate, aferente obligaţiilor fiscale.

Aflăm că AJFP Suceava a întreprins, totodată, acţiuni susţinute în vederea creşterii nivelului de depunere a declaraţiilor online. Pe această latură, s-a constatat că „perioada de adaptare a agenţilor economici la noua modalitate de depunere, ca şi situaţiile speciale, precum expirarea valabilităţii certificatelor digitale s-au reflectat negativ în nivelul indicatorului, dar cu efecte pozitive pe termen lung. Aceasta având în vedere faptul că, la DGRFP Iaşi, AJFP Suceava se evidenţiază cu cel mai mare grad de migrare către mediul on line în privinţa depunerii declaraţiilor”. Drept urmare, pe 30 iunie 2020, gradul de depunere voluntară a declaraţiilor, indicator agregat la nivelul de an, era de 92,14%. Indicatorul se calculează ca număr de declaraţii depuse în termen, raportat la numărul de declaraţii aşteptate, conform vectorului fiscal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: