Indemnizaţie majorată la 350 lei/lună

 > Este vorba despre cea pentru persoanele persecutate de regimul comunist, cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri

Directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, a anunţat că s-a mărit indemnizaţia acordată persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi pentru cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Indemnizaţia s-a majorat de la 200 la 350 lei. Drepturile majorate se acordă de la data de 12.07.2020.

Sursa precizează că, potrivit Legii nr.117/2020, persoanele care au fost internate în spitale de psihiatrie, au avut domiciliul obligatoriu au dreptul la o indemnizaţie lunară de 350 lei pentru fiecare an de internare abuzivă sau de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu pensionate.

Mai mulţi beneficiari ai Decretului-lege nr. 118/1990

Constantin Boliacu a atras atenţia că s-a extins şi categoria beneficiarilor Decretului-lege nr.118/1990, republicat, astfel:

> copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori al celui decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, strămutaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei;

> copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care a beneficiat părintele său;

> copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care a beneficiat părintele său;

> copilul care s-a aflat atât în situaţiile prevăzute la alin. (6), cât şi în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţia al cărei cuantum este mai mare.

La stabilirea indemnizaţiei prevăzute la alin. (6) sau (7), în situaţia în care ambii părinţi ai copilului au beneficiat de indemnizaţie lunară potrivit prevederilor art. 4, se ia în calcul indemnizaţia părintelui al cărei cuantum este mai mare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: