Pericol la Rădăuţi

Managerul spitalului anunţă că nu mai are fonduri pentru plata suplimentului financiar destinat personalului implicat în tratarea Covid-19

> „Cum e posibil ca tu, legiuitor, să loveşti exact în cei pe care ar trebui să îi susţii în aceste momente?” se întreabă Traian Andronachi

 Managerul Spitalului Municipal Rădăuţi, Traian Andronachi, a transmis, duminică seara, pe pagina sa de socializare, un mesaj de disperare, spunând că nu are cum să mai plătească suplimentul financiar pentru personalul medical implicat în tratarea Covid-19, pentru că spitalul este subfinanţat faţă de activitatea pe care o prestează şi în acelaşi timp face plăţi pe care ar trebui să le asigure Ministerul Sănătăţii.

„La data de 16 iulie, atenţionam prin mesaj cu confirmare de primire ministrului Sănătăţii, în legătură cu potenţiala nedreptate pe care, speram atunci, că o legiferează din neatenţie, prin mutarea responsabilităţii acordării suplimentului financiar acordat personalului medical implicat în tratarea Covid-19, din sarcina guvernului în sarcina spitalelor… Anunţând ministrul Sănătăţii, am crezut, aşa cum am crezut şi la celelalte întârzieri, că ceea ce a fost omisiune se va îndrepta şi, de bună-credinţă, din bugetul spitalului şi aşa vlăguit de legi şi ordonanţe, care în loc să sprijine unităţile sanitare în această pandemie, cu toate creşterile de preţuri, limitează funcţionarea spitalului pe baza unor indicatori ai anului 2017, am acordat aceste drepturi salariale, fără că unitatea sanitară să primească (până acum) şi sumele cuvenite în acest sens” a scris Traian Andronachi.

El arată că a trecut aproape o lună de când a transmis adresa şi declară că, din păcate, chiar dacă a solicitat din nou ministrului, în data de 5 august, tot prin mesaj cu confirmare de primire, clarificări privind alocarea acestor fonduri legiferate de Ministerul Sănătăţii nu a primit răspuns.

„Se pare că singura unitate spitalicească care a acordat aceste drepturi luna trecută din buget propriu, nu mai poate să le aloce” a arătat Andronachi.

El s-a întrebat dacă este normal ca un spital finanţat cu de şase ori mai puţini bani decât SJU Suceava şi cu un grad mai mare de ocupare a paturilor să fie subfinanţat în continuare.

„Mă întreb retoric – şi fără legătură cu vreo campanie electorală – cum e posibil ca tu, legiuitor, să loveşti exact în cei pe care ar trebui să îi susţii în aceste momente? Sunt chestiuni peste care omul care vremelnic e managerul spitalului din Rădăuţi nu poate să treacă! Spitalul din Rădăuţi, spital care deşi este finanţat de aproape 6 ori mai puţin decât Spitalul Judeţean, deşi are un grad de ocupare a patului mai mare, a făcut faţă de-a lungul timpului, în timp ce alte unităţi s-au închis rând pe rând, spital care deşi nu a primit rangul de spital de urgenţă, cu toate că a făcut toate demersurile în acest sens, a fost şi se comportă ca un spital de urgenţă şi îndeplineşte nu numai de drept (toate condiţiile impuse de legiuitor), ci mai ales în fapt, atunci când, fără conducere militară, a preluat toate cazurile din judeţ pentru că celelalte spitale erau închise… Am tăcut şi atunci când am constatat că, având un grad de ocupare a paturilor mai mare decât spitalul superior, avem o finanţare de aproape 6 ori mai mică (şi nu aş fi ştiut acest lucru dacă un ziarist din Suceava nu ar fi făcut investigaţii în acest sens)…, însă când e vorba de drepturile colegilor mei, care nu refuză cazuri, care nu au spus că le este depăşită competenţa atunci când alte unităţi refuzau, NU POT să mă ABŢIN acum!” a transmis Traian Andronachi.

Managerul nu mai poate să tacă

El a recunoscut că nu a semnalat mai multe situaţii anormale privind plăţile către spitalul rădăuţean, dar că acum nu o mai poate face.

„Am tăcut atunci când nu aţi plătit concediile medicale pe care le plăteşte spitalul deşi obligaţia constituţională e a statului (şi vorbim de întârzieri de 6 luni de zile), am tăcut atunci când aţi afirmat, având suport mediatic maxim, că aţi virat suplimentul de 2500 de lei cuvenit personalului medical implicat în tratarea Covid către spitale, deşi a trecut destul de multă vreme până au intrat banii, am înghiţit în sec când am constatat că nu plătiţi serviciile medicale pe care le prestează spitalul (şi vorbim despre facturi imense), însă mi se pare inadmisibil să nu plătiţi drepturile salariale pe care le stabiliţi prin lege, exact către oamenii de care ştiţi că aveţi maximă nevoie în aceste momente, precum sunt cadrele medicale din spitalul Rădăuţi, spital care deşi a fost şi este supus unei presiuni enorme, NU A DEZAMĂGIT!” a mai arătat Andronachi.

Mesajul unui asistent rădăuţean din zona Covid-19

El a prezentat şi mesajul unui asistent medical care lucrează în zona Covid-19.

„Cu scuzele de rigoare, domnule manager. Dar trebuie să spun ceva… A fost trist când am primit fluturaşii de salarii azi. Eu vă rog doar să veniţi să ne asistaţi la o tură de 12 ore. Pe secţie de Covid” e mesajul asistentului medical.

„Îmi este ruşine, pentru că nu ştiu cum să răspund colegilor din spital şi mesajului primit de la un asistent care lucrează în ture de 12 ore în secţia Covid a spitalului din Rădăuţi, spital şi angajaţi care plătesc statului impozite de aproape jumătate din salariu!” a transmis Andronachi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: