Lipsa procedurilor şi viteza redusă de reacţie a conducerii au adus Spitalul Judeţean în stare de colaps

> Un raport al Camerei de Conturi relevă că situaţia s-a agravat pe fondul contaminării şi suprasolicitării personalului, al contaminării pacienţilor şi declarării false a istoricului de călătorie, „riscuri neluate în calcul la acea dată”

La începutul perioadei de stare de urgenţă, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava nu a avut procurate stocuri de medicamente, echipamente şi materiale sanitare specifice prevenirii şi combaterii pandemiei de Covid-19. Aceasta este constatarea Camerei de Conturi Suceava, în urma controlului privind modul de gestionare a resurselor publice, efectuat la unitatea sanitară de urgenţă din reşedinţa de judeţ, însoţită de menţiunea că, totuşi, stocurile aflate în magazia Spitalului Judeţean, la data de 15 martie, respectiv cele de medicamente şi materiale sanitare utilizate în mod curent, cuprindeau şi produse care puteau fi folosite pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de Covid-19”.

Astfel, potrivit raportului auditorilor Camerei de Conturi, în stoc erau medicamente, materiale şi echipamente de protecţie în valoare de 1,13 milioane de lei, cum ar fi 32.250 de bonete; 300 de combinezoane de protecţie chimică; 150 de pachete complete de echipamente de protecţie antigripă cu combinezoane impermeabile; 3.500 de halate chirurgicale ramforsate; 19.450 de măşti chirurgicale; 582 de măşti de protecţie FFP2; 348 de măşti de protecţie FFP1; 707.574 de mănuşi sterile de examinare. În acesta context, în perioada stării de urgenţă au fost făcute achiziţii de echipamente în valoare de 4,47 de milioane de lei.

Raportul Camerei de Conturi Suceava reliefează că „apariţia virusului Covid-19 a pus, însă, în evidenţă, noi riscuri pentru entitate”. În categoria acestora sunt enumerate contaminarea şi suprasolicitarea personalului, contaminarea pacienţilor, declararea falsă a istoricului de călătorie, „riscuri neluate în calcul la acea dată”. „Lipsa unor proceduri clare care trebuie urmate în astfel de situaţii, lipsa exerciţiului în ceea ce priveşte declanşarea «Planului alb» în caz de epidemie sau de pandemie, precum şi viteza redusă de reacţie a conducerii manageriale de a se adapta la noile condiţii epidemiologice au adus Spitalul Judeţean de Urgenţă «Sfântul Ioan cel Nou» din Suceava într-o situaţie de colaps” se subliniază în raportul Camerei de Conturi Suceava, în care se menţionează că noua conducere militară, împreună cu personalul SJU, a elaborat proceduri operaţionale şi circuite funcţionale specifice crizei sanitare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: