Renaşterea Muzeului de Istorie Suceava

De astăzi sunt expuse noi unicate medievale descoperite pe teritoriul judeţului

Muzeul de Istorie Suceava anunţă că, din data de 6 august a.c., vizitatorii muzeului pot admira o serie de piese medievale care nu au mai fost prezentate publicului până în prezent, expuse în expoziţia permanentă.

Rod al colaborării dintre arheologi, restauratori şi conservatori, această reuşită vine să completeze lista pieselor remarcabile, unele unicat naţional, descoperite în timpul cercetărilor arheologice desfăşurate pe teritoriul judeţului Suceava.

Deţinător al unui patrimoniu deosebit, adunat pe parcursul unui secol, păstrat şi îmbogăţit substanţial, Muzeul de Istorie îi invită pe toţi cei pasionaţi de trecutul acestor locuri să admire frumoasele veşminte lucrate acum circa 500 de ani. Deşi nu se cunoaşte cine sunt cei care le-au purtat, calitatea materialelor, realizate din materiale preţioase şi foarte scumpe în epocă, ne vorbesc de statutul important al celor decedaţi, chiar dacă erau copii sau adulţi.

Astfel, au fost expuse, pentru prima dată în România, o bonetă şi o tunică, ambele aparţinând unor copii, precum şi un conteş. Boneta, descoperită la Horodniceni, care aparţine unui nou-născut, este realizată din mătase cu fir de argint aurit, decorată cu perle (distruse de condiţiile de zacere). Din mormântul de copil descoperit în pronaosul fostei mitropolii a Moldovei, Biserica Sfântul Gheorghe – Mirăuţi, au fost recuperate fragmente dintr-o tunică, din mătase, reîntregită integral la restaurare; în acest caz, având în vedere importanţa locului în care a fost înmormântat, copilul aparţinea foarte probabil familiei domnitoare.

De asemenea, sursa menţionează expunerea unui conteş descoperit la Mănăstirea Probota, din mătase cu fir de argint aurit.

În acest context, Muzeul de Istorie Suceava precizează că zona Sucevei este una dintre cele mai bogate în biserici şi mănăstiri din secolele XV-XVIII, datorită, între altele, prezenţei, aici, a capitalei Moldovei. Domni, Doamne şi boieri au ctitorit lăcaşuri de cult care le-au devenit şi necropole.

Îmbrăcămintea evului mediu românesc ne este astăzi cunoscută din trei surse: picturile murale din biserici, resturile arheologice descoperite în mormintele din această perioadă (denumite textile arheologice) şi documente istorice.

Muzeul Naţional al Bucovinei, prin Laboratorul Zonal de Restaurare, are o vastă experienţă în restaurarea textilelor arheologice, procesul fiind, pentru fiecare piesă, unul laborios şi de lungă durată. Mai mult, având în vedere raritatea acestor piese, de cele mai multe ori restaurarea presupune utilizarea de noi tehnici şi metode, rezultate în urma unei experienţe îndelungate, a multor ore de documentare şi de experienţă şi experiment. După restaurare, depozitarea şi conservarea acestor piese se face în condiţii speciale. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: