Revoluţie sanitară

Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei propune ca, în loc de dezinfectant, în sălile de clasă să fie folosite, între cursuri, lămpi cu ultraviolete

 > Potrivit lui, o lampă cu ultraviolete curăţă şi ozonifică aerul, iar în 15 minute omoară 98% dintre bacteriile şi viruşii din aer

Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei a declarat într-un interviu la News Bucovina că va fi nevoie de foarte multă precauţie şi de o abordare inteligentă în ceea ce priveşte deschiderea şcolilor, el pronunţându-se pentru curăţarea aerului din sălile de clasă cu lămpi cu ultraviolete, care ucid 98% dintre viruşi şi bacterii, precizând că SARS-CoV-2 are o transmitere aerogenă.

„Mingea” a fost pasată autorităţilor locale

Ciornei a arătat că în cele trei scenarii propuse de autorităţi, mingea a fost pasată autorităţilor locale.

„Nu văd un set de reguli date de minister care ar trebui, totuşi, să fie ca o umbrelă în această problemă. Începem, dar trebuie să începem cu nişte reguli” a spus cercetătorul.

El a adăugat că una dintre propunerile sale a fost dotarea şcolilor cu ceva foarte simplu: lămpi cu ultraviolete.

Într-un an şcolar, un copil este afectat de 12 îmbolnăviri bacteriene sau virale

„Această boală de care ne temem cu toţii este o boală cu transmitere aerogenă şi este foarte important să ne amintim cu toţii că în momentul în care ne pleacă la şcoală copiii, încep îmbolnăvirile: răceli, norovirus, o gastroenterită, vine gripa. S-a măsurat lucrul acesta şi să ştiţi că un copil, în timpul unui an şcolar face, în medie, 12 îmbolnăviri bacteriene sau virale care se traduc într-un număr foarte mare de absenţe de la şcoală şi, în plus, sunt şi orele de absenţă ale părinţilor care primesc cu generozitate doza aceea infectantă şi stau acasă în concediu. Când copiii sunt mici, părinţii stau acasă pentru că trebuie să aibă grijă de copilul bolnav” a spus Ciornei.

El a explicat că instalarea de lămpi cu ultraviolete în sălile de clasă este o chestiune foarte simplă, care ar putea fi aplicată în toate şcolile, şi că propune să se încerce, în primul rând, în judeţul Suceava.

„Haideţi să punem lămpi cu ultraviolete în clase. Dacă se doreşte, se pot amplasa lămpi fixe în două colţuri de clasă sau în maxim patru colţuri de clasă, ceea ce ar costa cam 4000 de lei pe clasă. O lampă mobilă cu ultraviolete ieftină, dar care funcţionează, omoară şi viruşii şi bacteriile şi curăţă aerul, ozonifică aerul, în 15 minute omoară 98% dintre bacterii şi viruşii din aer” a spus Ciornei.

Cercetătorul a subliniat că face această propunere autorităţilor din Suceava ca, în loc să cumpere dezinfectant cu tonele, iar copiii să aibă probleme cu inhalarea de vapori de dezinfectat, să se cureţe aerul cu lămpi cu ultraviolete.

„Soluţia este la îndemâna tuturor. O asemenea lampă, în timp de 15 minute, dacă este pusă să funcţioneze între ore, omoară aproape toţi viruşii şi toate bacteriile din clasă şi face un mediu foarte sigur pentru copii” a spus Ciornei.

El a adăugat că aceste lămpi cu ultraviolete afectează vederea, iar punerea lor în funcţiune trebuie făcută fără nicio persoană în clasă.

„În momentul când se face dezinfecţia cu aceste lămpi cu ultraviolete – iar eu o fac de 20 de ani – toată lumea pleacă din clasă. Nu există să stea cineva cu ochii în bătaia lămpilor cu ultraviolete. Lampa are un timer, iar când se pune în funcţiune trebuie părăsită încăperea” a menţionat cercetătorul sucevean.

El a adăugat că elevilor li se va impune să poarte mască, să nu interacţioneze, ceea ce e ca şi cum li s-ar amputa spiritul.

În şcoli vor fi „focare punctiforme”

Dr. Radu Ciornei nu exclude că vor exista îmbolnăviri în şcoli, dar crede că nu va trebui instalată panica şi nici ca şcolile să se închidă.

„Vor fi focare punctiforme în destule şcoli, după părerea mea. Am spus încă de la început că va fi o evoluţie lungă şi trenantă şi nu va fi explozia de un milion de cazuri, cum spuneau unii. Vor fi focare, iar, dacă un copil s-a îmbolnăvit, ar fi bine ca şcolile să nu se închidă. Trebuie să fim foarte precauţi şi foarte inteligenţi în ceea ce priveşte deschiderea şcolilor” a spus Ciornei.(N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: