Transport metropolitan în ZUF Suceava

>În ZUF ar putea intra şi comuna Şcheia care a refuzat să facă parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană”

Municipiul Suceava ar urma să înfiinţeze, cu sprijin de la Banca Mondială, în cadrul Strategiei de dezvoltare urbană a României, Zona Urbană Funcţională (ZUF). Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, care preciza că, în acest sens, va avea discuţii cu primarii unităţilor administrativ-teritoriale din jurul reşedinţei de judeţ.

„În urma discuţiilor avute cu cei de la Banca Mondială, această strategie se va face la nivelul zonei urbane funcţionale. Voi avea discuţii cu primarii localităţilor din jurul Sucevei, chiar dacă este mai delicat în această perioadă. Sperăm să găsim înţelegere, să putem să derulăm acest proiect, după alegerile locale, în aşa fel încât să putem colabora la nivelul ZUF. Din punctul meu de vedere, în ZUF poate intra şi comuna Şcheia, nefiind o limitare impusă la nivelul zonei metropolitane, ci la localităţile din jurul Sucevei” a declarat Ion Lungu.

El a precizat că, pe de altă parte, la nivelul Ministerului Dezvoltării, este disponibilă suma de 400 de milioane de euro, stimulent pentru municipiile reşedinţă de judeţ care vor promova investiţii în cadrul Zonei Urbane Funcţionale (ZUF). Ion Lungu precizează că aceasta este o structură similară Zonei Metropolitane, primul proiect urmând a fi cel de introducere a transportului public metropolitan de călători.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană” a devenit nefuncţională deoarece, potrivit reglementărilor aferente exerciţiului european în curs, finanţarea era asigurată în cadrul Axei 4, privind dezvoltare urbană, a Programului Operaţional Regional (POR), în timp ce membre ale Zonei Metropolitane Suceava sunt, în majoritate, unităţi administrativ-teritoriale din mediul rural. Din „Zona Metropolitană” Suceava fac parte municipiul Suceava, oraşul Salcea şi comunele Adâncata, Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuţi, Bosanci, Vereşti, Siminicea, Stroieşti, Dumbrăveni, Hânţeşti, Udeşti şi Dărmăneşti. Consiliul Local al comunei Şcheia a votat împotriva aderării la această structură. Zona Metropolitană Suceava se întinde pe o rază de aproximativ 20 km în jurul municipiului reşedinţă Suceava şi are peste 200.000 de locuitori. Portofoliul proiectelor centralizate la acea vreme urmărea atragerea a aproape 300 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: