Democraţie cu frecvenţă redusă

Orice ai face în ziua de azi, muncă, hoţie, politică, sport, contemplare a naturii sau ce îţi mai trece prin minte, trebuie să fii atent ca nu cumva să îngrădească libertăţile lui X sau Y, fiindcă multe sunt tolerate şi acceptate, dar aşa ceva nu.

Şi nu apuci tu bine să te dezvinovăţeşti şi nici să te explici, că imediat îţi sar în cap tot felul de instituţii, asociaţii şi organizaţii neguvernamentale, te pun la pământ şi joacă pe oasele tale până te fezandează bine, ca să fie de învăţătură, atât ţie, cât şi altora, care ar dori să încerce.

Avocatul Poporului, Parlamentul, Guvernul, Preşedinţia, Opoziţia, Puterea, dar şi Independenţii, cu drepturi în indiferent ce speţă, contestă, atacă şi reclamă aproape orice, fiindcă numai aşa funcţionează o democraţie reală: cu vigilenţă maximă, pentru a nu fi ştirbită.

America visează să fie ca noi. De Germania, cea închistată şi lipsită de simţul umorului, nici nu vorbim. Anglia, Japonia, Franţa, Italia şi Spania au toate de învăţat de la bravii noştri guvernanţi, fiindcă avem o democraţie proaspătă, nu învechită, şi, în plus, toţi, cu mic, cu mare, suntem preocupaţi de politică, nu numai politicienii, ca în alte părţi.

Dar, s-a întâmplat să fim şi noi loviţi de pandemia de Covid-19, tocmai în acest an electoral, când PSD-ul, aflat în opoziţie, este la cele mai scăzute cote din istoria sa, iar PNL-ul, de la guvernare, nu are forţa să alcătuiască o majoritate. Partidele mici au devenit şi mai mici, din cauza migranţilor, alte forţe politice nu există în competiţie. Ce era de făcut?

Soluţia salvatoare nu a venit de la sistemul nostru legislativ, ci de la inamicul public numărul unu: temutul Covid-19, fiindcă, în numele lui, principalii jucători pe scena politică a ţării au convenit, în mod tacit, altfel nu se putea, să adopte o „democraţie cu frecvenţă redusă”, adică nu să îngrădească libertăţile poporului, ci să le amâne, până la calendele greceşti, pe motiv de risc epidemiologic.

În lumina acestui „concept original” au suferit amânări unele legi, ordonanţe şi reglementări, fiindcă o vorbă din bătrâni spune că „sănătatea e mai bună decât toate”.

Aşa se face că aleşilor localilor locali le-a fost prelungit mandatul, iar, dacă nu iese scandal, şi parlamentarii vor avea acelaşi noroc, nu există vid de putere, ci o „rezolvare originală” a unei situaţii speciale.

Când vom scăpa de pandemie, fireşte, într-un viitor, deocamdată neprecizat, vom reinstala şi democraţia. Dar până atunci, merge şi aşa, cu frecvenţă redusă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: