Amânarea alegerilor locale ar salva Bucovina

De vreo lună de zile, poate şi mai bine, de când s-a dat liber la campania electorală, pe unde vrei şi pe unde nu vrei, vezi zeci de utilaje care trebăluiesc de zor. Şi bârâie toată ziua, sapă, astupă, îndreaptă, scot, bagă, dreg, astfel ca poporul votant să vadă vrednicia de ultimă oră a edililor şi – într-un gest de apreciere – să-i mai aleagă încă un mandat.

Adevărat, timp de patru ani, domnii primari aproape că n-au mişcat niciun pai în folosul comunităţii, ci numai al lor, fiindcă şi ei au nevoi, familii, obligaţii, după cum îmi explica un fost gospodar de urbe, iar pricopsirea nu se poate face peste noapte, dacă vrei să dormi liniştit, iar DNA-ul să nu-ţi tulbure somnul.

Acum, când sunt presaţi de timp, realmente fac minuni, fără să fi primit fonduri suplimentare de la bugetul centralizat sărăcit de pandemie sau să fi întocmit un proiect de reabilitare a unui obiectiv.

Adevărat, nicăieri nu am văzut lucrări de anvergură, ci doar fuşăreală şi cârpeli pentru cosmetizarea drumului, şanţului, bordurilor şi a trotuarului, dar bune sunt şi ele, fiindcă Bucovina arăta jalnic, şi asta în plin sezon turistic. Să mai adaug şi faptul că, la început de august, drumul de la Rădăuţi la Putna – Athosul românesc – este doar parţial reparat şi numai până la Vicovu de Jos?

Amânarea alegerilor pentru sfârşitul lunii septembrie a dezmorţit, cumva, spiritul civic al celor aflaţi în funcţii, atât la oraş, cât şi la ţară, le-a dat un imbold şi poate speranţa că vor rămâne la cârma localităţilor unde au fost unşi.

Dar un singur episod de cosmetizare nu este suficient. Paragina este prea mare şi vizibilă, murdăria nu poate fi astupată de cupa excavatorului. Ne-ar ajuta, fără doar şi poate, încă două amânări, fiecare de vreo lună, iar astfel ne-am apropia de o minimă normalitate, care ar fi trebuit să existe, în mod firesc, fără campanie electorală şi alegeri. Numai că asemenea lucruri se decid doar la Bucureşti, iar acolo nu se ştie nimic despre Ţara de Sus, decât din poze, dar şi ele au fost prelucrate şi aranjate, aşa că nu au de-a face cu realitatea.

Îndrăznesc să-mi pun speranţele şi în Covid. El ne-a salvat de câteva necazuri, pe mulţi i-a şi îmbogăţit, cine ştie, poate ne rezolvă şi cu amânarea alegerilor, să mai dregem câte ceva. Că la nou şi gata nimeni nu-şi face iluzii…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: