Dan Ioan Cuşnir: 

Vom schimba radical modul în care funcţionează administraţia locală

Preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cuşnir, candidat la funcţia de primar al Sucevei, a declarat, la Analiza de Seară de la News Bucovina, că proiectul său presupune schimbarea radicală a modului în care se face administraţie publică locală în oraş, pentru a produce dezvoltarea pe care toţi sucevenii o aşteaptă.

Lipsa locurilor de muncă bine plătite

El a spus că cel mai mult îi doare pe oamenii din Suceava că nu sunt suficiente locuri de muncă bine plătite.

Venitul mediu în Bucureşti este de 4.400 de lei, iar venitul mediu în Suceava este de 2.300 de lei, la aproape jumătate.

„Este firesc ca în capitala României salariile să fie mai mari decât în Suceava, dar chiar dublu? Sucevenii muncesc la jumătate faţă de ceilalţi din alte oraşe mari ale României?” a întrebat Cuşnir, care a explicat că motivul pentru care veniturile sucevenilor sunt mici are ca principală cauză lipsa investiţiilor străine importante.

„Acest lucru se întâmplă pentru că nu au fost atraşi investitorii străini. Nu le-a fost creat mediul propice. Administraţia din Suceava nu a fost o administraţie prietenoasă cu potenţialii investitori străini” a declarat Cuşnir.

Într-un parteneriat administraţie-universitate-investitor privat câştigă toţi trei

El a subliniat că actuala administraţie locală suceveană a ratat şansa de a fructifica un avantaj pe care puţine oraşe îl au, respectiv Universitatea Suceava.

„Într-un parteneriat administraţie-universitate-investitor privat câştigă toţi trei. Investitorul privat vine dacă universitatea îi promite absolvenţi specializaţi, pregătiţi pentru ceea ce are el nevoie, dacă Primăria îi pune la dispoziţie infrastructura  şi dacă Primăria este prietenoasă cu investitorul, prietenoasă din punct de vedere al colaborării cu acesta, a faptului că nu trebuie să-i pună piedici. Investitorul câştigă pentru că are tineri specializaţi, universitatea câştigă pentru că va atrage tot mai mulţi studenţi, dacă aceştia văd că după finalizarea facultăţii îşi găsesc un loc de muncă bine plătit, iar Primăria câştigă taxe şi impozite de la investitor, dar cel mai important lucru este că nu-i pleacă tinerii” a spus Cuşnir.

Un oraş din care pleacă tinerii va muri încet-încet

El a arătat că un oraş din care pleacă tinerii este un oraş care încet-încet va muri, în timp ce un oraş în care vin tineri din alte localităţi este un oraş care se va dezvolta.

Candidatul PSD a menţionat că la Universitatea Suceava sunt deja 1000 de studenţi din Republica Moldova, aproape 100 de studenţi din Cernăuţi, din Ucraina, şi că universitatea trebuie ajutată să aibă cât mai mulţi studenţi, iar atunci aceasta va produce tot mai mulţi tineri specializaţi şi vor veni investitorii.

„Asta am înţeles de la oamenii de pe stradă, asta îşi doresc cel mai mult sucevenii: locuri de muncă bine plătite. Asta a fost şi reţete de succes a Clujului. S-a dezvoltat Universitatea, au venit investitorii şi s-a dezvoltat oraşul”  a spus Dan Ioan Cuşnir.

Potrivit acestuia, Universitatea Suceava doreşte un astfel de parteneriat, arătând însă că actuala administraţie locală nu a răspuns acestei solicitări. Atunci când au existat posibili investitori care au venit la Suceava prin intermediul USV nu au fost încurajaţi de administraţia locală suceveană, iar aceştia şi-au realizat investiţiile în oraşe precum Iaşi sau Bacău, unde au creat numeroase locuri de muncă bine plătite.

Cuşnir a spus că motorul de dezvoltare a unui oraş sunt firmele şi că de aceea va fi un susţinător al atragerii de investitori în parteneriat cu USV.

El a anunţat că după ce va fi ales primar, va avea întâlniri lunare cu reprezentanţii USV pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea universităţii.

Cuşnir a promis schimbarea radicală a modului în care va funcţiona administraţia locală, pentru că dezvoltarea oraşului nu poate fi făcută decât în cooperare cu sucevenii şi cu cei care pot contribui prin activitatea pe care o au la acest proiect amplu de revenire a Sucevei la măreţia pe care a avut-o.

Dan Ioan Cuşnir a arătat că din cauza modului în care sunt trataţi investitorii străini, doar 0,5% din investiţiile străine din ţară sunt în Suceava, de 8 ori mai puţin decât ar trebui să fie raportat la populaţie, care reprezintă 4%. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: