Maimuţoiul şi motanii 

La Fontaine, un fabulist pe care, se prea poate, nici prichindeii nu-l mai „citesc” (online s-ar găsi, dar nu e prins în programe, fiindcă e prea vechi), avea nişte versuri cu titlul de mai sus, evocând o conjucturală frăţie (cum toate frăţiile sunt) dintre un maimuţoi şi un motan care, găzduiţi în casa unui cumătru, ce-aveau ei a face? De-al jumuli pe respectivul de slănini, brânză, zahăr şi ce mai avea acela (fără nicio legătură cu realitatea contemporană, căci „ziaristul” Jean de la Fontaine s-a exprimat în sec. al XVI-lea, de-a stat şi la bulău din cauza asta; deh, conjunctural n-a ales cu meşteşug partidul!), cu precizarea că maimuţoiul, având poftă de coapte castane (de acolo vine vorba!!!) îl punea pe prostul de motan să i le scoată, cu labele, din jeratec…

…Frumos lăsat-au maimuţoii din guvern (iertare, doar scriu în noima fabulei, nu mă cer şi eu la bulău!) ca cei din teritoriu (prefecţii lor, consiliile de urgenţe…, plus primarii care-or fi să fie mai aproape de foc sau chiar în flăcări) să decidă cu privire la (mai) drastice restricţii contra molimei, eventual (dacă se cade să fie cazul) carantinei ş.c.l. Adică să se pună ei rău, motanii – potrivit beneficiilor descentralizării – cu ai lor, cei de aproape, fie virusaţi, fie nu, decât cei de sus, spre a nu strica, prin eventuale plângeri şi proteste, confortul inşilor de pe firmamentul conjunctural al patriei. Adevărat este că fabula evocată se încheie, totuşi, echivoc: nici motanul nu s-a ars, nici jupânul nu l-a prins să-i facă dosar pe caz de castane. În cămin, focul încă mai arde. Maimuţoiul decide şi papă. Iar motanul?… Acum toarce, vă toarce!!!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: