Misterele Bucovinei: De ce Bucureştiul nu iubeşte Suceava?

Mult timp am stat şi m-am gândit, încercând să desluşesc misterul care învăluie abandonul Bucovinei, provincie, oarecum, istorică a ţării. Şi cum se face că  niciodată la „butoane” nu ajung şi suceveni. Şi nici nu înţelegeam de ce  Capitala evită să includă Suceava în proiecte majore de investiţii, fie că sunt economice, fie că vizează infrastructura.

Dar, făcând o analiză atentă a cursului urmat de Ţara de Sus, lesne i-am observat balansul,  absolut imprevizibil şi nejustificat, când spre stânga, când spre dreapta.

Orice factori, principii sau argumente ai lua în calcul, aici nu poţi face o estimare realistă a preferinţelor electorale, pentru că la Suceava nimic din ceea ce este logic nu funcţionează.

La alegeri, spre exemplu, în turul întâi pot câştiga detaşat PSD-iştii, pentru ca dreapta să fie covârşitoare în turul doi. Nu-i nicio minune, veţi spune, dar lucrurile stau cu totul altfel. Votanţii din turul doi sunt exact aceiaşi  care s-au prezentat la urne şi în turul întâi, deci nu există o mobilizare, ci omul s-a sucit în doar două săptămâni cu 180 de grade. Curios, nu?

Dacă nimeni nu poate avea încredere în Suceava, înseamnă că nimeni nu va investi în ea. Apoi, în Cetatea Măritului Ştefan Vodă sunt promovaţi doar oameni slabi, fără carismă, care nu „fac valuri”, lideri de mâna a doua, cum se spune, pentru că nu ştiu să se impună, dar sunt uşor de manevrat de sforarii din umbră. Adică  de cei care conduc în mod real destinele Bucovinei. Şi numele lor nu apare pe nicio listă, nici măcar a SRI-ului.

La final de mandat, când liderii locali devin neproduc-tivi, incomozi sau, printr-o minune, se deşteaptă sunt uşor de îndepărtat, fiindcă n-au susţinere certă şi consistentă în mase. Poporul nu-i iubeşte, nu-i regretă, nu-i ţine minte. Sunt frunze pe valuri, care îşi continuă periplul politic doar ca migratori, fiindcă în malaxorul partidului foştii nu au nicio valoare în viitor.

Acum aţi înţeles cum stau lucrurile cu misterele Bucovinei?

Un comentariu

  1. Un exemplu clar de articol care trebuie scris ca sa te afli in treaba. Exemplu tipic de om care se pricepe la toate…probabil maine o sa ne lumineze si cu alte sclipiri de geniu! Cu asa ziaristi Crai Nou o sa ramana doar o fituica!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI