De la comanda unei unităţi militare, la microfonul radio

Generalul Ion Burlui are emisiune la Radio As

La pensie, general de brigadă în rezervă Ion Burlui,  fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava (ISU), şi-a descoperit o vocaţie surprinzătoare.  De la comanda unei unităţi militare  acesta a ajuns om de radio. Mai mult, „moare” de dragul noilor preocupări media pe care le „execută” , după cum recunoaşte singur, din toată inima.

Cei care îl cunosc, ştiu că  generalul Burlui n-a fost niciodată omul cu o dicţie perfectă, ba din contra, a vorbit repede, uneori puţin repezit, adresarea fiindu-i scurtă şi,  bineînţeles, militărească. Dar în mod surprinzător, la microfon,  generalul  nu se mai grăbeşte, şi chiar dacă  vine dintr-un domeniu  complet străin de presă,  se descurcă bine în calitate de moderator al emisiunii „Omul de lângă tine” transmisă la Radio AS.

Seria emisiunilor a început în luna decembrie, anul trecut,  şi de atunci, în fiecare  vineri (excepţie făcând perioada carantinei)  Ion Burlui a  moderat mărturisirile invitaţilor săi suceveni, mai  vizibili sau mai puţin vizibili în viaţa de zi cu zi a judeţului, dar care au ceva de spus semenilor lor.

Vreau ca ascultătorii noştri să-i cunoască pe invitaţii mei aşa cum sunt ei

Cum a ajuns generalul de brigadă din postura de a comanda în situaţii de urgenţă, la aceea de a asculta cu atenţie şi răbdare confesiunile partenerilor săi de emisiune, a declarat personal:

„Dintotdeauna mi-a plăcut să comunic cu oamenii, dar nu oricum, ci cu sinceritate. Nu am invitat în emisiune oameni lângă care nu mă regăsesc, cu care nu sunt compatibil. Intenţia mea nu este să-i pun pe aceşti oameni în situaţii penibile,  dar nici nu vreau să fiu minţit, aşa că,  înainte de  discuţie, le expun intenţiile mele.  Vreau ca oamenii care ne ascultă să-i cunoască pe invitaţii mei  aşa cum sunt şi în  spatele imaginii pe care o au în societate.  Nu mă interesează că e om politic dintr-un partid, nu mă interesează că  primarul are o  anumită „culoare” politică.  Sunt oameni care se pot oricând reprezenta şi prin ceea ce au muncit,  cum au muncit, ca să fie ceea ce sunt astăzi” a declarat generalul realizator de emisiuni radio.

„Îmi doream emisiunea cu ea”

Din luna decembrie anul trecut   până în prezent, Ion Burlui a avut ca parteneri la microfon invitaţi din domenii diverse; profesori universitar, primari şi alţi oameni cu funcţii în administraţie,  politicieni, dar şi persoane fără aspiraţii de conducere, dar care oferă celor din jurul lor exemple extraordinare de viaţă.

Recunoaşte însă  că cea mai specială  ediţie  a emisiunii „Omul de lângă tine” a fost cea în care a invitat-o pe Ancuţa Anisia Chelba, o tânără şefă de promoţie şi masterandă a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava care-şi trăieşte viaţa frumos, cu curaj şi optimism, chiar şi dintr-un scaun cu rotile.

„Am văzut-o, am abordat-o direct şi am invitat-o în emisiune. Mi-a fost teamă că nu va accepta, pentru că îmi doream emisiunea cu ea. A acceptat însă şi a ieşit ceva unic.  O fată minunată, de o frumuseţe, şi fizică, şi sufletească, deosebită. Un aşa om puternic, un aşa om luptător rar vezi! Sunt oameni cu capacităţi fizice complete, superioare care n-au putut realiza ce a realizat acest copil în scaun cu rotile. Este un exemplu.  Ancuţa este mereu cu zâmbetul pe buze, nu se victimizează, nu cere nimic, nu e supărată pe nimeni şi nimic, ci doar mărturiseşte prin felul de a trăi bucuria fiecărei zile pe care i-o dă Dumnezeu” a spus fostul  inspector-şef al ISU Suceava.

Reinventat la pensie ca om de radio, generalul Ion Burlui, militar cu aproape 40 de ani petrecuţi în slujba patriei, nu-şi schimbă credinţele dintotdeauna, ci le promovează şi la microfonul radioului.

Fiecare dintre emisiunile lui se încheie astfel: „Să nu uităm să ne iubim patria, pentru că patria şi părinţii nu se vorbesc niciodată de rău”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: