Comuna Ciocăneşti a fost la un pas de carantinare

Alte zone sensibile sunt Vicovu de Sus, zona Rădăuţi, zona Fălticeni şi zona municipiului Suceava

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat, vineri, la Analiza de Seară, de la News Bucovina, că în judeţ sunt mai multe zone sensibile în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei cu Covid-19, dar a subliniat că propunerea CJSU Suceava a fost ca nicio localitate din judeţ să nu fie carantinată.

„La nivel naţional sunt 19 localităţi care au depăşit criteriul de 3 persoane infectate la mia de locuitori. Una dintre aceste localităţi a fost şi comuna Ciocăneşti.

Din discuţiile cu secretarul de stat Raed Arafat, evidenţele INSP arătau că erau 11,68 la mia de locuitori. Am cerut o analiză de urgenţă a DSP Suceava şi vreau să vă spun că am trecut-o prin analiza membrilor CJSU Suceava şi, potrivit analizei epidemiologilor, nu se impune carantinarea localităţii Ciocăneşti. Mai mult, acolo situaţia s-a stabilizat şi este o situaţie bună. Dacă acolo am avut un maxim de 17 persoane care au fost confirmate pozitiv, marţi era acest număr maxim, la o populaţie de aproximativ 1500 de locuitori, în ultimele 72 de ore nu a mai fost niciun caz confirmat, iar între timp s-au mai vindecat. Avem 14 persoane care sunt fie internate, fie izolate” a spus prefectul.

El şi-a exprimat speranţa ca  în următoarele zile şi acolo să fie o localitate cu zero cazuri.

Prefectul a menţionat că vineri la ora 16:00 a transmis autorităţilor centrale decizia CJSU Suceava care consideră că nu se impune carantinarea localităţii Ciocăneşti, dar nici a altei localităţi din judeţ.

 Alte zone sensibile sunt Vicovu de Sus, zona Rădăuţi, zona Fălticeni şi zona municipiului Suceava

„Am făcut şi o analiză, pentru că ne-a interesat să vedem principalele 3 posibile cauze care au determinat o creştere, relativ uşoară, dar o creştere în aceste localităţi. Eram foarte îngrijoraţi de Vicovu de Sus, în condiţiile în care localităţile din jur au zero cazuri” a spus Moldovan.

El a menţionat că în urma analizei făcute de epidemiologi, una dintre cauzele creşterii cazurilor de infecţii sunt evenimentele particulare, respectiv modalitatea în care conjudeţenii înţeleg să-şi organizeze nunţile, botezurile, cumetriile.

„Vorbim şi de întâlniri particulare, vorbim şi de întruniri religioase de anumite confesiuni. Ne-am pus întrebarea dacă şi transportul judeţean de călători poate afecta, pentru că au existat semnale că pe unele trasee nu se poartă masca, mai ales că acum suntem într-o perioadă cu temperaturi ridicate” a precizat Moldovan.

El a menţionat că s-a ridicat şi întrebarea dacă numărul sensibil ridicat din ultima perioadă este determinat şi de întoarcerea din concedii, care poate fi o posibilă explicaţie, şi de aceea se recomandă ca instituţiile să ia anumite măsuri de precauţie pentru cei care se întorc din zone roşii, cum ar fi Braşov sau litoral, astfel încât să nu răspândească o posibilă infectare.

Prefectul a subliniat că modul în care acţionează şi autorităţile locale, cât şi cetăţenii au făcut ca vineri numărul nou de infectări să scadă la 13, ceea ce indică revenirea la un platou, şi consideră că măsurile luate în perioada următoare, respectiv verificări şi instruiri, să ducă la o scădere a numărului de noi infecţii.  (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: