Consiliul Judeţean Suceava nu a obţinut certificatul de conformitate de la Camera de Conturi

>În urma acţiunii de audit financiar asupra conturilor de execuţie bugetară pe 2019, „situaţiile financiare, în ansamblul lor, nu prezintă fidel performanţa financiară” se subliniază într-o adresă a instituţiei sucevene

Examinând deficienţele constatate în Raportul de audit financiar nr. 10400 din 13 mai, Camera de Conturi Suceava a constatat că întocmirea situaţiilor financiare şi reflectarea în evidenţa contabilă a unor operaţiuni economico-financiare la unitatea administrativ-teritorială judeţul Suceava, precum şi la ordonatorii terţiari de credite finanţaţi din bugetul judeţean, precum Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, Liceul Teoretic Special Bivolărie, Şcoala Gimnazială „Sfântul Stelian” Rădăuţi, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Şcoala Profesională Câmpulung Moldovenesc, „s-au făcut fără a ţine cont de conţinutul economic al acestora şi fără respectarea principiilor şi regulilor permise de reglementările contabile aplicabile”.

Camera de Conturi a decis extinderea verificărilor

Acţiunea de audit financiar asupra conturilor de execuţie bugetară ale unităţii administrativ-teritoriale judeţul Suceava s-a desfăşurat în intervalul 2 martie – 13 mai a.c., valoarea cumulată a erorilor/abaterilor de la legalitate şi regularitate extrapolate la nivelul întregii populaţii auditate, pe categorii de operaţiuni, fiind de aproximativ 4,466 de milioane de lei, peste valoarea pragului de semnificaţie stabilit la planificarea auditului.

În aceste condiţii, Camera de Conturi a decis extinderea verificărilor la toate înregistrările contabile efectuate în anul 2019, precum şi identificarea şi corectarea erorilor din evidenţa contabilă încheiată la data de 31 decembrie 2019. Printre altele, în vederea stabilirii întinderii prejudiciului şi recuperării acestuia, s-a dispus verificarea în totalitate a operaţiunilor economico-financiare.

În urma efectuării acţiunii de audit financiar asupra conturilor de execuţie bugetară ale unităţii administrativ-teritoriale judeţul Suceava „nu a fost emis certificatul de conformitate, deoarece situaţiile financiare, în ansamblul lor, nu prezintă fidel performanţa financiară” la data de 31 decembrie 2019, cât şi „a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfăşurată” se arată în adresa nr. 685/105 din 5 iunie 2020 a Camerei de Conturi Suceava. Totodată, instituţia suceveană specializată a cerut Consiliului Judeţean să ia măsuri de remediere a deficienţelor constatate la ordonatorii de credite menţionaţi şi să monitorizeze ducerea la îndeplinire a acestora.

„Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă” se subliniază în decizia Camerei de Conturi Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: