Spitalul Municipal Rădăuţi a îndeplinit de facto rolul unui spital de urgenţă

 Managerul Spitalului Municipal Rădăuţi, Traian Andronachi, a declarat, miercuri, la Analiza de Seară de la News Bucovina, că, fără să beneficieze de ajutor din partea autorităţilor centrale, spitalul rădăuţean a îndeplinit în ultimele luni de facto rolul unui spital de urgenţă, iar de jure are o gradaţie superioară, deşi la contractare este subevaluat.

„Astăzi secţia Covid de la Spitalul Municipal Rădăuţi este plină ochi. Am discutat dimineaţă cu directorul DSP Suceava, căruia i-am spus că nu putem să primim cazurile de la Suceviţa pentru că avem cele 100 de paturi pline” a spus Andronachi.

El a arătat că erau 83 de cazuri comunicate dimineaţă, iar în Secţia de Pneumologie mai erau pacienţi cu nevoie de tratament. Managerul Andronachi a explicat că a anunţat autorităţile sanitare că sunt pacienţi care au nevoie de tratament pe secţiile de pneumologie şi infecţioase, care nu sunt neapărat bolnavi de Covid, dar că şi aceşti oameni au nevoie de tratament.

„În judeţul Suceava, pe lângă bolnavii Covid, pe secţii respiratorii mai avem şi bolnavi TBC, şi viroze respiratorii, şi pneumonii, şi infecţii cu clostridium” a spus Andronachi.

El a subliniat că la Rădăuţi lucrurile au fost gestionate cât de bine s-a putut, pentru că atâta timp cât au fost locuri s-au primit pacienţi din toate patologiile pe care le prezenta cazul respectiv.

„Nu am refuzat nimic. La noi au născut şi viitoare mămici confirmate pozitiv, am efectuat şi operaţii de urgenţă care trebuia să fie efectuate persoanelor confirmate pozitiv la testul SARS-CoV-2. Nu am trimis pacienţii în alte locuri decât atunci când ne era depăşită competenţa cu totul” a declarat Traian Andronachi.

El a menţionat că au fost redirecţionaţi pacienţi doar când erau trimise cazuri din judeţul Suceava care nu aveau ce să caute la Spitalul Rădăuţi, care nu are secţie de neurochirurgie, nu are secţie de chirurgie pediatrică şi nu are centru de dializă 24 de ore din 24.

„Cu cele 15 secţii şi compartimente considerăm că situaţia a fost gestionată corespunzător de un spital care este de trei ori mai mic decât SJU Suceava, dar cu toate acestea a avut un rulaj de două ori mai mare decât capacitatea SJU Suceava” a spus Andronachi.

Ministerul Sănătăţii a omis să emită ordinul de recunoaştere a categoriei a III-a pentru spitalul rădăuţean

La Spitalul Rădăuţi au fost îndreptate toate cazurile din judeţ, ceea ce înseamnă că Spitalul Municipal Rădăuţi a îndeplinit de facto rolul unui spital de urgenţă.

„De jure, Spitalul Municipal Rădăuţi îndeplineşte de mult condiţiile pentru a primi titulatura şi de spital de urgenţă şi de a trece la o gradaţie superioară, de la categoria a IV-a la categoria a III-a” a subliniat managerul.

El a mai declarat că a descoperit în înscrisurile de la spital o scrisoare de la Ministerul Sănătăţii cum că spitalul îndeplineşte din 2010 criteriile cerute de legiuitor pentru a fi spital de categoria a III-a. DSP a comunicat săptămâna trecută că Spitalul Municipal Rădăuţi îndeplineşte criteriile pentru a fi spital de categoria a III-a, iar în evidenţa lor figurează ca fiind spital de categoria a III-a, după competenţe. Doar că, la contractare, spitalul încheie contracte ca fiind spital de categoria a IV-a, din cauză că Ministerul Sănătăţii a omis să emită ordinul de recunoaştere.

Mai mult, Andronachi a spus că policlinica Spitalului Rădăuţi nu a fost închisă, ci accesul a fost controlat, iar medicii prescriu până seara reţete pentru pacienţi.

El a mai arătat că spitalul rădăuţean nu a primit sprijinul solicitat de la autorităţile statului şi că a întocmit şi transmis în 3 luni de zile aproximativ 200 de adrese. Dar că s-a plictisit să mai facă adrese şi de atunci nu a mai făcut…

Andronachi a menţionat că sunt două dosare voluminoase cu adrese înaintate instituţiilor statului, prin care solicita ceea ce era necesar la momentul respectiv.

El a spus că a fost invitat de prof. Vasile Cepoi, preşedinte al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, să conferenţieze în legătură cu modul în care un spital a gestionat problema Covid, dar că el a arătat că a dorit schimbarea denumirii referatului în „Rolul factorului uman şi importanţa în lupta Covid-19”.

Degeaba ai logistică, spaţii, investiţii, dacă nu ai oameni şi solidaritate !

„Degeaba ai logistică pe care nu o mai are nimeni la nivel naţional, degeaba ai spaţii corespunzătoare, în care de-a lungul timpului s-a investit şi nu avem de ce să nu recunoaştem că s-au făcut nişte investiţii extraordinare în unele unităţi sanitare, dacă nu există acea solidaritate de care ne-am bucurat noi aici la Rădăuţi şi de aceea, la un moment dat, am putut afirma că la noi aici, la Rădăuţi, este Sparta” a spus Andronachi, care a ţinut să precizeze că Spitalul Municipal Rădăuţi a rămas în continuare pe baricade şi nu a închis nicio secţie şi niciun compartiment.

Cel mai importat rol împotriva SARS-CoV-2 îl reprezintă factorul uman, a completat Traian Andronachi, subliniind că nu este o investiţie mai mare pe care o poate face un conducător decât investiţia în oameni.

„Oamenii sunt cei care produc valoare, dau forţă şi valoare unui întreg. Astfel s-a dovedit că Spitalul Rădăuţi a funcţionat ca un întreg şi asta a fost cheia succesului. Nu am fi avut cum să reuşim fără această comunitate locală, ţinând cont că bugetul nostru este de multe ori mai mic faţă de alte unităţi sanitare” a conchis Andronachi. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI