4.187 de agenţi economici au încasat 44,52 de milioane de lei, pentru 26.866 de contracte de muncă suspendate

>De la bugetul de stat se acordă sprijin financiar angajatorilor care reactivează salariaţii aflaţi în şomaj tehnic, angajează şomeri tineri, şomeri peste 50 de ani şi români rămaşi fără locul de muncă din străinătate

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava continuă să primească spre soluţionare cererile angajatorilor care au suspendat contractele de muncă ale angajaţilor în luna mai şi care vor să încaseze în cursul lunii iunie indemnizaţiile de şomaj tehnic, anunţă directorul executiv Mirela Elena Adomnicăi, arătând că peste 700 de solicitări au fost deja încărcate pe platforma Aici.gov.ro.

„Solicitările angajatorilor pentru acordarea şomajului tehnic aferent lunii aprilie au fost plătite integral; 4.187 de agenţi economici beneficiari, care au suspendat contractele de muncă a 26.866 de salariaţi, au încasat 44,52 de milioane de lei. Reamintim că în luna martie au beneficiat de aceste indemnizaţii 1.901 angajatori suceveni, care au trimis în şomaj tehnic 12.543 de angajaţi şi au primit 7,58 de milioane de lei. Măsurile de sprijin care au intrat în vigoare prin OUG 92 din 2020, odată cu încetarea stării de alertă, îi vizează pe angajatorii care decid să reactiveze salariaţii aflaţi în şomaj tehnic, dar şi susţinerea angajării şomerilor tineri, a celor peste 50 de ani sau a cetăţenilor români rămaşi fără locul de muncă din străinătate, din motive neimputabile lor” a precizat directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi.

Conform actului normativ amintit, angajatorii care au reluat activitatea şi reactivează, după data intrării în vigoare a OUG nr. 92 din 2020, raporturile de muncă ale salariaţilor aflaţi în şomaj tehnic de cel puţin 15 zile pe durata stării de urgenţă sau a celei de alertă, pot solicita decontarea a 41,5% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, respectiv de 2.253 de lei. Facilitatea este condiţionată de menţinerea raporturilor de muncă ale salariaţilor până la 31 decembrie 2020, cu excepţia contractelor de muncă sezoniere şi a situaţiei în care contractul încetează din iniţiativa angajatului.

Pierderea locului de muncă în ţară şi în străinătate, dar şi reinserţia cât mai rapidă a persoanelor afectate este susţinută prin facilităţi acordate angajatorilor. Potrivit aceluiaşi act normativ, angajatorii primesc lunar, timp de un an, 50% din salariile negociate, dacă încadrează şomeri peste 50 de ani sau cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani, înregistraţi în evidenţele AJOFM Suceava, care au pierdut locul de muncă în perioada stării de urgenţă sau celei de alertă. Sumele se acordă din bugetul asigurărilor sociale, pentru fiecare persoană angajată, dar nu mai mult de 2500 lei. Facilitatea se acordă şi în situaţia angajării cetăţenilor români cărora li s-a desfăcut contractul de muncă în străinătate, din motive neimputabile lor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: