Ziua Eroilor, sărbătorită la Fălticeni şi Cornu Luncii

Până în acest an, în condiţii normale, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a sărbătorit Ziua Eroilor, în cinstea soldaţilor români care şi-au pierdut viaţa în războaie, dar şi a militarilor care au murit sau au fost răniţi în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan, Kosovo şi Africa, prin activităţi comemorative organizate şi desfăşurate atât în ţară, cât şi în străinătate, adunări festive, comunicări ştiinţifice, spectacole omagiale, întâlniri cu istorici şi veterani de război, expoziţii, ceremonii la monumentele eroilor. Anul acesta, comemorarea jertfei celor care s-au sacrificat pentru libertatea şi independenţa României, rememorarea actelor de eroism, patriotism şi dăruire pentru semeni, aşa cum eram obişnuiţi să le ştim în ziua Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor, s-au făcut în condiţiile de respectare a regulilor impuse pe timpul pandemiei şi a stării de alertă.

Pe lângă evocarea memoriei celor căzuţi pe câmpurile de luptă şi în teatrele de operaţii în mediul online sau în presă, joi, 28 mai, la grupul statuar „Altarul Eroilor” de pe Aleea pietonală, din vecinătatea sediului Primăriei Municipiului Fălticeni, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Subfiliala Fălticeni, Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sf. Mare Mc. Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) – Sucursala Suceava, au adus respect şi recunoştinţă memoriei eroilor. Cei trei reprezentanţi ai celor două asociaţii mai sus menţionate s-au înclinat în faţa eroilor din Războiul de Independenţă, din Primul Război Mondial, care au îndeplinit un vis de secole al românilor, cel al unităţii naţionale, şi eroilor celui de-al Doilea Război Mondial, care au apărat acest vis, totodată cinstind curajul eroilor din teatrele de operaţii, care au arătat că românii pot lupta vitejeşte sub steagul alianţei NATO.

Respectând condiţiile de distanţare fizică, plt. adj. şef. (r.) Aldea Nelu, preşedintele Subfilialei Fălticeni a Asociaţiei Cultul Eroilor, fost subofiţer la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş”, plt. adj. şef. (r.) Tudosă Petrea (IGSU) şi cap. Dumitru Florea (MApN), veteran al teatrelor de operaţii, după ce a fost împuşcat în timpul unei misiuni în Afganistan, au depus o coroană şi un buchet de flori la busturile maiorului Ioan Nicolae, comandantul Batalionului 2 Fălticeni, din Regimentul 15 Dorobanţi, batalion care s-a acoperit de glorie în luptele de la reduta Griviţa 2, în anul 1877, căpitan Gavril Danielescu (decorat cu Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul” şi Legiunea de Onoare în grad de cavaler, în Primul Război Mondial) şi căpitan comandor Constantin Costăchescu (Comandant al submarinului NMS Delfinul, participant la acţiunile de luptă desfăşurate în Marea Neagră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial).

După ce au depus coroanele, cei trei militari rezervişti au păstrat un scurt moment de reculegere.

Anul acesta, ceremonialele religioase au fost oficiate de preoţi în propriile locaşuri de cult.

Comemorare şi omagiere a eroilor din comuna Cornu Luncii

Şi în comuna Cornu Luncii a fost adus un omagiu eroilor din fiecare sat, acţiunea fiind organizată de maistrul militar principal (r.) Dumitru Davidel, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, Filiala Suceava, şi Primăria Comunei Cornu Luncii. Pelerinajul de joi a avut loc la Brăieşti, Băişeşti, Cornu Luncii, Sasca Mare, Sasca Mică, Şinca şi Păiseni, în şase dintre localităţi fiind locuri unde s-au desfăşurat lupte în cele două războaie mondiale.

De pe lista monumentelor la care au ajuns Dumitru Davidel, Constantin Cioban, viceprimarul comunei, Constantin Oiaga, secretarul comunei, şi Petru Vultur, consilierul personal al primarului Gheorghe Fron, nu puteau lipsi Panteonul Eroilor închinat celor 346 de eroi ai comunei din cele două războaie mondiale, complexul de la Păiseni închinat eroului local Ioan Grosaru, militarul mort într-o misiune internaţională în Irak, în anul 2007, şi mormântul sublocotenentului post-mortem Puiu Mihailovici, căzut la datorie în zilele Revoluţiei din 1989.

„Am plecat din nou în misiune. În această zi comemorăm eroii din Sasca, Cornu Luncii, Băişeşti etc. Niciun drum nu este prea lung în această zi sfântă. Către toţi eroii ne îndreptăm azi gândul şi avem un pios răgaz de a le rememora faptele de arme. Slujbele religioase din această zi cinstesc amintirea eroilor-martiri, iar membrii asociaţiei Cultul Eroilor, împreună cu primăriile, aduc un omagiu prin coroane de flori înaintaşilor. Glorie eternă eroilor români căzuţi la datorie!” ne-a spus maistru principal (r.) Davidel Dumitru, prim vicepreşedinte al Asociaţiei Cultul Eroilor Suceava.

Un secol de când ţara noastră a instituit Ziua Eroilor drept sărbătoare naţională

Decizia ca Ziua Eroilor să fie celebrată de Înălţarea Domnului, cu fast religios şi militar, a fost luată în anul 1920, prin decret-lege, în semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial. Hotărârea a fost luată de autorităţile române împreună cu Sfântul Sinod. În anii comunismului, ziua închinată eroilor a fost marcată la data de 9 Mai, cu ample ceremoniale militare, fiind comemoraţi anual, la acea dată, eroii români din toate luptele şi războaiele purtate pe teritoriul României.

Vechiul ritual pentru comemorarea eroilor patriei în ziua Praznicului Înălţării Domnului a fost reluat în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, iar ziua închinată înaintaşilor noştri a devenit sărbătoare naţională.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: