PS Damaschin Dorneanul:

Lumina Sfântă de la Ierusalim ar putea ajunge şi în acest an în judeţul Suceava

Credincioşii să se intereseze la preoţii parohi cum vor putea primi Lumina Sfântă

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, PS Damaschin Dorneanul, a anunţat, ieri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că există posibilitatea ca şi în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim să ajungă la Suceava.

Ierarhul BOR a spus că a fost sunat marţi dimineaţa de la Patriarhia BOR şi întrebat dacă va fi trimis un avion de la Suceava pentru preluarea Luminii Harice şi că singura problemă este primirea aprobării pentru un avion care să preia Lumina Sfântă în condiţiile în care Aeroportul Suceava este în carantină.

„Dacă vom primi aprobarea, atunci Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge şi rânduiala va fi în felul următor, în duhul ordonanţelor: la Aeroport vor fi prezenţi cei cinci protopopi ai Arhiepiscopiei, din tot judeţul. Părinţii protopopi vor duce Lumina Sfântă în protopopiatelor lor şi o vor împărţi preoţilor după diferite criterii. Unii vor veni pe traseu şi o vor primi, unii o vor lua de la alţii sau o zonă va fi reprezentată de un părinte care o va lua de la protopop şi o va distribui celorlalţi şi o vor duce la sfintele biserici” a spus PS Damaschin Dorneanul.

„Nădăjduim să ducem Sfânta Lumină la biserici” a precizat ierarhul BOR.

În ceea ce priveşte împărţirea Sfintei Lumini de la Ierusalim către credincioşi, „va fi un pic mai dificil”.

„Acolo unde se păstrează şi sfinţirea coşurilor dimineaţa, să se împartă şi Sfânta Lumină. Sfinţirea coşurilor diferă de la parohie la parohie. Unde este o parohie mai mică, în mediul rural, va merge părintele să sfinţească, iar acolo unde este o parohie mai mare, am înţeles că va fi solicitat părintele care va merge la bloc, la credincios şi va sfinţi coşul de Paşte” a explicat PS Damaschin.

Înaltul ierarh a adăugat că o altă variantă, mai greu de aplicat, este ca în noaptea de Înviere să fie transmisă Lumina Sfântă, prin voluntari, pe la blocuri. „Dar este greu de acoperit o suprafaţă aşa de mare, iar voluntarii să meargă de două ori în acea noapte, pentru că mai au de mers şi dimineaţa cu preotul la sfinţirea coşurilor” a arătat episcopul-vicar.

PS Damaschin a subliniat că modalitatea de distribuire diferă de la parohie la parohie, de la localitate la localitate, arătând că în zona de munte o casă e la jumătate de kilometru de altă casă şi e dificil.

„Oamenii trebuie să fie înţelepţi, să ţină legătura cu părintele lor paroh şi vor vedea cum s-a rânduit pe plan local” a spus PS Damaschin.

Ierarhul BOR a subliniat că lumina se va putea lua şi de la candelă.

„Important este acum să înţelegem că este o situaţie dificilă şi să nu forţăm lucrurile. Dacă într-o familie nu se va putea lua Sfânta Lumină de la Ierusalim, oamenii să aibă credinţa, iar în noaptea de Înviere, de la candelă, se poate lua lumină” a spus PS Damaschin. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI